Skellefteå Kraft vill digitalisera 500 000 ton biomassa för att få kontroll över energiinnehåll och lager vid kraftvärmeverken – De vill ersätta nuvarande mätteknik från 1994 till dagens möjliga tekniker, har du en lösning? Utmaningen lanserades 30 september i ett internationellt webbinarium. Ansökan är öppen till den 30 oktober.
Skellefteå Kraft är Sveriges femte största energibolag. De levererar 1TWh fjärrvärme i Skellefteå och Västerbottens inland. Den råvara som används för att producera värmen är huvudsakligen skogsbaserade restprodukter, och omkring 500 000 ton biomassa hanteras varje år. Data om deras biomassa samlas för närvarande in delvis manuellt och delvis via automatiserade system. Data används för att beräkna energivärdet av biomassan, lagerbalans, leveranser och för att hålla reda på placering.
Vad söker Skellefteå Kraft?
En modern, kostnadseffektiv och robust metod för ökad digitalisering och spårbarhet av biomassa. Automatisering och digitalisering syftar till att ge bättre kontroll av statistik, lager och fakturor.
I korthet:
Vad erbjuder Skellefteå Kraft dig?
Hackathonet är inte bara en tävling utan också en möjlighet för deltagarna att hitta samarbetspartners för att lösa en komplex utmaning. De bästa idéerna kan leda till långsiktiga samarbeten med Skellefteå Kraft.
Vinnarna får möjlighet att testa sin lösning i ett gemensamt proof of concept eller samarbeta i ett pilotprojekt. Resultatet kommer att offentliggöras i samband med en kommande upphandling.
Alla utvalda finalister kommer att få möjlighet att:
För mer information om utmaningen kontakta:
Anna Säfvestad Albinsson
anna.safvestad.albinsson@skekraft.se
Inbjudan till utmaningen hittar du här.
Webbinariumet kan du se i efterhand här.
Läs mer här.
Projektet BioBoosters sammankopplar 9 regioner med starka ekosystem för innovation inom bioekonomi med målet att underlätta och bidra till nya affärer för företag i Östersjöregionen. Metoden för att göra detta är att genomföra Hackathons.
BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå och en i Örnsköldsvik.