BioFuel Region och projektet BioGaC samlar Sveriges bästa talare med erfarenhet av hur man får klimatsmarta transporter lönsamma. Möt oss i Örnsköldsvik den 2 september på Arken Konferens under seminariet; "Klimatsmarta transporter i city". Våra talare har gedigen erfarenhet av hållbara transporter och vi är glada att kunna samla så många samtidigt. Några exempel är Örnfrakt, Volvo, DHL, Ragnsells men även en ellastcykelfirma kommer att berätta om sina erfarenheter.
"Jag fullständigt ointresserad av allt vad politik heter och Widriksson beslutade redan för 10 år sedan att satsa på miljövänliga transporter", säger Kennet Kenneth Milander, VD Widrikssons Åkeri som är en av talarna under dagen.
Politikerna har höga mål för att minska utsläppen från transportsektorn, redan år 2030 ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta. Transporterna i citykärnor har dessutom inte bara koldioxidutsläpp att ta hänsyn till, kväveoxider och partiklar är minst lika viktiga.
Nu är det ju inte politikerna som kommer att köpa nya lastbilar, eller planera körningarna så smart som möjligt. Det är den som kör som måste få ekonomin att gå ihop. Den här dagen vill vi prata om hur en omställning till klimatsmarta transporter i city faktiskt kan gå till, utifrån de förutsättningar som utförare och beställare har, och vilka alternativ som är realistiska på både kort och lång sikt. Det gäller att välja rätt bränsle och rätt fordon men det är också fråga om att planera smart.
"Syftet med dagen att är visa vad som kan göras redan idag och ge inspiration till handling", säger Carina Aschan, projektledare BioGaC.
Kontakt:
Carina Aschan, BioFuel Region carina.aschan@biofuelregion.se
070-304 03 46
www.biogac.eu
Se bifogat program för dagen!
#fossilfri
#biogac
Fakta BioGaC-projektet
Utbyggnaden av fordonsgas (biogas eller naturgas) och LNG (flytande naturgas) i norra Sverige begränsas av flera olika faktorer. Det finns t ex inget gasnät för enkel distribution och än så länge finns bara fem tankstationer för fordonsgas norr om Gävle. Två nya tankställen för biogas byggs och två av de befintliga tankställena ges ökad kapacitet. En backup med flytande LNG byggs i Skellefteå. Genom att förbättra infrastrukturen kommer BioGaC-projektet att stödja utvecklingen av biogas som fordonsbränsle. Skellefteå kommun är projektägare till BioGaC, som finansieras av EU TENT-T, Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten. Projekttiden är mars 2014 – dec 2015 och har en budget på 39 miljoner kronor. Övriga partners är Piteå kommun, Örnsköldsviks kommun, Sundsvalls kommun, Härnösands Energi och Miljö AB, AC Fordonsgas AB, AGA AB och BioFuel Region.
Läs mer om BioFuel Region på vår hemsida
BioFuel Regions fokus ligger på en omställning till förnybar energi med tonvikt på transporter och hållbara produkter baserad på skogsråvara.
BioFuel Region är ett samarbete mellan kommuner, företag, regionförbund, länsstyrelser, landsting och universitet i våra fyra nordligaste län..
Vill du ha nyheter från våra olika projekt? Klicka här och anmäl ditt intresse!
BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.