2021-06-08 10:00Pressmeddelande

Hemestra hållbart i Höga Kusten - pilotprojekt med Elminibuss

null

Till sommaren blir det lättare för Höga Kustens besökare och lokalbor att åka hållbart till entréerna vid Skuleskogens nationalpark. Från midsommar och sex veckor framåt pågår ett pilotprojekt där Nätradalens Turism kör en anropsstyrd elminibuss. Bussen utgår från Örnsköldsvik och trafikerar norra delarna av världsarvsområdet och Ulvöfärjorna. Projektet pågår under samma period som Världsarvsbussen – och är ett viktigt steg mot en hållbar destination.

Höga Kusten och Skuleskogens nationalpark lockar allt fler besökare. Under perioden 26 juni – 8 augusti blir det nu ännu smidigare att åka hållbart till Skuleskogens nationalpark och Ulvöfärjorna. Förutom att Elminibussen och Världsarvsbussen är ett smidigt sätt att resa underlättas också trafiksituationen vid nationalparkens entréer.

Bokningsbar elminibuss

Genom ett samarbete mellan Bygdsam Nätradalen, Höga Kusten Destinationsutveckling och projektet SiSL Mellersta Norrland testas under sommaren en bokningsbar elminibuss med fasta priser som trafikerar sträckan Örnsköldsvik ner till Ulvöfärjorna och Entré Nord.

Jan Berggren på Nätradalen Turism har investerat i en ny eldriven minibuss med lång räckvidd som ska användas för pilotförsöket.

– Jag ser fram emot att få träffa och transportera alla glada turister i Höga Kusten i sommar. Det blir en spännande och lärorik sommar, säger Jan Berggren, en av ägarna på Nätradalen Turism.

Smidig bokning via app

Elminibussen rymmer 8 passagerare och går två gånger per dag i vardera riktningen, med avgångstider från Örnsköldsvik klockan 07:30 och 13:00. Plats på bussen bokas och betalas via appen Freelway. Appen finns att ladda ner gratis till telefon där appar finns. Målsättningen är att resorna ska vara bokningsbara i senast en vecka före midsommar. Elminibussen trafikerar med så kallad anropsstyrd trafik som går enligt tidtabellen om det är någon som bokat plats. Det är också möjligt att skicka en förfrågan om transport till platserna på andra tider än de planerade rutterna.

– Det känns jättebra att vi som destination kan erbjuda ett hållbart resande till dessa välbesökta platser. Jag tror och hoppas att många boendeanläggningar i Örnsköldsvik kommer att tipsa sina besökare om elminibussen och hur smidigt det är att göra dagsvandringar med den. Detta resalternativ kan med fördel kombineras med bland annat Världsarvsbussen och den nyinsatta helgtrafikbussen mellan Kramfors och Docksta denna sommar, säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

Ett test med större ambitioner
Sommarens försök med elminibussen är ett steg i en strävan att utveckla fler sätt att ta sig till världsarvsområdet utan bil. Målsättningen är att kommande säsonger kunna erbjuda även bilpoolsbilar och andra hållbara transportmöjligheter för att ta sig till och runt i området – och framför allt till och från nationalparkens entréer.

– Det är superbra att vi får möjlighet att vara med och testa anropsstyrd elminibuss som ett sätt att resa hållbart till Höga Kusten. Det blir spännande att få visa hur de nya eldrivna minibussarna med lång räckvidd klarar av utmaningarna med längre rutter i ett kuperat område. Om testet faller väl ut så finns det planer på att göra ett motsvarande test med destinationer i Jämtland till vintersäsongen, säger Johan Lagrelius projektledare SiSL Mellersta Norrland, Biofuel Region.

Faktaruta

Rutter och hållplatser

Resecentrum Örnsköldsvik 07.30 13.00
Sandlågan ↓↑
↓↑
Bjästa E4 ↓↑ ↓↑
Coop Köpmanholmen ↓↑ ↓↑
Kajen Köpmanholmen ↓↑ ↓↑
Näske bygård ↓↑ ↓↑
Entré Nord 09.00 14.30

Övriga turer/platser efter förfrågan utifrån geografiskt område Örnsköldsvik – Hotell Höga Kusten.

För mer information: besök visitnatradalen.se/resa.

Kontaktuppgifter:

Jan Berggren, Nätradalen Turism, 070- 686 86 40, transport@visitnatradalen.se

Mia Karlsson, Höga Kusten Destinationsutveckling, 070-360 24 05, mia@hkdest.se

Johan Lagrelius, projektledare, Biofuel Region, 070-345 25 56, johan.lagrelius@biofuelregion.se


Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Lena Jonsson
Projektledare
Lena Jonsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg