Vi är glada att kunna presentera en av våra medlemmar som vårt nästa utmaningsföretag, energibolaget Skellefteå Kraft. En del i deras affär är att hela tiden leverera trygg och säker fjärrvärme till hushåll och företag i norra Sverige, då vintrarna är långa och ibland mycket kalla. För att kunna säkerställa kvalité och spårbarhet söker de en lösning som ger en bättre överblick av biomassan från dagens delvis manuella hanterande till ett mer digitalt system.
De frågor som Skellefteå Kraft söker svar på är:
Utmaningen lanseras i ett webbinarium
När: 30 september 2024, kl. 13.00-14.15
Var: Via teams
Välkommen att delta om du har svaret, är nyfiken eller vill veta mer om utmaningen. Läs mer och anmäl dig här!
Det känns jättespännande att vara med i BioBoosters Hackathon och få hjälp att hitta moderna lösningar för att förbättra våra arbetssätt, säger Anna Säfvestad Albinsson, projekt- och utvecklingsingenjör på Skellefteå Kraft.
Den råvara som används för att producera värmen är huvudsakligen skogsbaserade restprodukter, och omkring 500 000 ton biomassa hanteras varje år. Data om deras biomassa-högar samlas för närvarande in delvis manuellt och delvis via automatiserade system. Data används för att beräkna energivärdet av biomassan, lagerbalans, leveranser och för att hålla reda på placering. Nu vill de genom moderniserad mätning få bättre uppföljning och kontroll av energistatistik och lager.
Projektet BioBoosters sammankopplar 9 regioner med starka ekosystem för innovation inom bioekonomi med målet att underlätta och bidra till nya affärer för företag i Östersjöregionen. Metoden för att göra detta är att genomföra Hackathons.
BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå och en i Örnsköldsvik.