2014-08-29 11:02Nyheter

Sundsvall snabbladningstätast i landet

null

Sundsvall är på väg att bli laddinfrastrukturens Mekka eller Klondike. I våras hölls den första invigningen av en snabbladdstation för elbilar och nu byggs det fler.

Sedan hösten 2011 har projektet Green Highway hållit på. Tanken med projektet är att E14, som går mellan Sundsvall och Trondheim, ska vara en grön korridor där man ska kunna köra och tanka sin bil med förnybara drivmedel. Som ett av flera sidoprojekt till det har de bidragit till uppstarten av Laddinfrastruktur längs Green Highway, ett projekt som ägs av Sundsvall Elnät AB och Jämtkraft AB och som delfinansieras av Energimyndigheten. Och nu händer det saker i Sundsvall!

- Ja, snabbladdstationerna för elbilar poppar nu upp som svampar ur jorden, säger Johan Klockar Öhrnell, projektledare Green Highway i Sundsvall.

I våras invigdes den första snabbladdstationen i Sundsvall med pompa och ståt och den här veckan har inte mindre än två nya byggts upp och innan årets slut kommer ytterligare två ha placerats ut i kommunen. Utöver de här kommer de också att bygga upp ett 50-tal smartladdningsstolpar.

- Det är täthet mellan laddstationerna som är viktigt, människor behöver känna en trygghet med räckvidden för att våga köpa en elbil. Sundsvall håller på att utvecklas till ett Mekka eller Klondike när det gäller laddinfrastruktur för elbilar. Sundsvalls kommun blir med det här arbetet snabbladdningstätast i landet och Green Highway ligger definitivt i fronten för laddinfrastruktur med det här projektet, säger Johan Klockar Öhrnell.

Snabbladdning och smartladdning

Skillnaden mellan snabb- och smartladdning är följande: snabbladdning gör att man på ca 20 minuter kan ladda sin bil från tomt batteri till nästan fullt. En smartladdningsstolpe kan bland annat styras till att ladda när elförbrukningen är som lägst, till exempel under natten. Projektet ska också titta på beteendefrågor och hur kunderna ska betala för den el de laddar sina bilar med. Under projektets gång, t o m år 2015, laddar man elbilen kostnadsfritt, men med tiden kommer det att kosta. Det kan till exempel bli så att privatpersoner kommer att kunna koppla sina laddningskostnader till sin elräkning, men hur det rent praktiskt ska gå till är ännu inte klart.

Faktaruta:

Snabbladdstationer finns idag i Birsta handelsområde, på Sundsvall-Timrå Airport samt på Sjögatan invid Kulturmagasinet i centrala Sundsvall. Ytterligare två kommer att byggas inom Sundsvalls kommungräns före årsskiftet 2014/2015. Var de kommer att placeras är ännu inte klart.

Smartladdningsstolpar finns idag på P-däcket bakom Kulturmagasinet, i parkeringshuset City-P, vid Sundsvall Elnäts AB kontor på Förrådsgatan och vid samtliga snabbladdstationer. Under åren 2014-2015 kommer resterande stolpar att sättas upp på publika parkeringar, i parkeringshus och vid anläggningar där kommunen driver verksamhet som människor har anledning att besöka.


Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg