2019-04-16 07:45Nyheter

Senaste nytt om skogsråvarans väg till industrin

null

Bioekonomin i norra Sverige och Finland baseras på skogsbiomassa och vår forskning förespråkar fler och utvecklade terminaler för biomassa. Nu är det dags att visa våra resultat och därför bjuder vi in till seminarium i Umeå den 7-8 maj.

Vi är glada över att det forskas om nya produkter som kan ersätta de som idag baseras på oljeprodukter men då är det viktigt att titta på hela kedjan. Tillsammans med våra finska partners har vi under många år tittat på råvarans väg från skog till industrin. Hur kan vi effektivisera den kedjan? Under Forest Refine projektet kom vi fram till att vi bör utveckla den skogliga terminalen. 

I projektet BioHub har vi gjort detta, vilket gör att vi nu har svar på många viktiga frågor. Hur ser en lönsam terminal ut? Var bör en skoglig terminal placeras? Vilka bra tips finns det för den dagliga driften och hanteringen av råvaran på terminalen? Hur ska råvaran behandlas för att kvaliteten i form av kemikalier ska kunna säkerställas? 

Allt detta kommer vi att berätta mer om på vår slutkonferens och vi kommer också ha världspremiär för BioHubmodel; en hemsida där vi presenterar forskningsresultaten så att de ska vara direkt användbara för nyetablering och utveckling av skogliga terminaler. Vi tycker själva att detta är ett bra och nydanande sätt att presentera forskning på. Välkommen att se vad du tycker om det! Konferensen hålls på engelska men det fungerar bra att ställa frågor på svenska. 


Invitation to BioHub final conference

BioHub – Final Conference

The bioeconomy in northern Sweden and Finland is based on forest biomass. To support the development of the traditional and new industries, our research shows increased need for terminals. Terminals are needed to make the supply chain more profitable and more assortments available. A clear business plan is the most important step to take to ensure terminal profitability. We have investigated where the raw material is, where and how a terminal can be established and how to run it. Not forgetting how to preserve the raw material quality.

We now invite you to come and listen to our results.

Time: May 7- 8

Place: SLU, Umeå

Language: English

Sign up no later than 29 th of April.  Link to sign up

Program

May 7 13.00 - 17.00 Including coffee

Opening words and history of research cooperation, Juha Nurmi, LUKE

Key note speech: Bioeconomy in Finland, Deputy Head of Dpt, Liisa Saarenmaa, from the Ministry of Agriculture and Forestry in Finland

What does a profitable forest terminal look like? Anna Claydon, LUKE

Forest terminals – Location and supply chain, Dimitris Athanassiadis, SLU

The BioHubmodel – a web based tool for terminal development. Barbro Kalla, Magnus Matisons, BioFuel Region

May 8 09.00 – 13.00 including coffee and lunch

Opening session

Activities at the terminal, research and practical advice, Tomas Nordfjell, SLU

Quality changes during storage of forest biomass, Hanna Brännström, LUKE

More about the BioHub model

Closing of the conference and conference lunch (to all, incl. audience)

12.00 – 13.00 LUNCH

13.15 – 15.30 Study visit

Study visit to the forest terminal at Dåva, Umeå Energi 


Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Lena Jonsson
Projektledare
Lena Jonsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg