Forest Refine bjuder, tillsammans med Åkroken Science Park och BioBusiness Arena, in till seminarium där temat är skogspolitiken och EU. Boka in 8 maj i er kalender – det här blir en väldigt intressant dag!
Skogspolitiken inom EU präglas idag av brist på kunskap och av lobbyism. Den färgas av att få länder har en skogsindustri och att många politiska krafter vill begränsa skogsindustrins avverkning och användning av skogen i tron att viktiga naturvärden förstörs. Även lobbyister som vill gynna annan industri påverkar politiken till nackdel för svensk skogsindustri. Argument framförs som hävdar att skoglig biomassa inte är koldioxidneutral och att skogen gör störst klimatnytta orörd. Man hävdar också att användandet av skoglig biomassa skapar en koldioxidskuld.
De här slutsatserna beror på att man använder fel systemavgränsningar i tid och rum och att man inte inkluderar effekten av att substituera energi och produkter av fossilt ursprung med skoglig biomassa.
Ett hållbart skogsbruk, som odiskutabelt gör en väsentlig klimatnytta, är förutsättningen för den politiska viljan att sätta in styrmedel som gynnar nya produkter från skogen. Eftersom beslutsfattare påverkas av lobbyister finns en uppenbar risk att regelverket inom EU kan landa på ett sätt som sätter stopp för den utveckling vi ser framför oss med skogliga bioraffinaderier.
Det här ska vi prata om på Södra Berget i Sundsvall den 8 maj och vi har flera namnkunniga personer som ska tala:
Klicka här för att komma till länk för anmälan. Programmet finns bifogat nedan.
Magnus Matisons, projektledare Forest Refine, BioFuel Region
magnus.matisons@biofuelregion.se
070-352 44 94
Bengt Aldén, Åkroken Science Park
bengt.alden@akroken.se
070-329 98 86
BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.