2023-11-30 08:58Nyheter

Näring från avloppsslam

Varför det är bra att göra kol av avloppsslam och hur det kan göras samt vilka regelverk som styr detta presenterades den 22 november. 

Boost Nordic Biogas bjöd in alla som är intresserade av detta och då speciellt biogasproducenter och företag eller kommuner som ansvarar för reningen av avloppsslam. Mer än 70 personer deltog från de nordiska länderna som ingår i projektet; Sverige, Finland och Norge men även från Danmark, Estland och Tyskland.  

Genom att behandla avloppsslammet i en pyrolysprocess där det hettas upp till 500-1000°C i en syrefattig miljö kan näringsämnen återvinnas. Först tillvaratas energin i slammet och sedan utnyttjas kolet och näringsämnena i rötresten. Detta bidrar väsentligt till den regionala hållbarheten genom ett effektiviserat kretslopp för bland annat fosfor och kväve samtidigt som kol binds in. Dessutom minskar behovet av importerad konstgödsel och den cirkulära ekonomin stärks. 

Förutom återvinning av näringsämnen innebär pyrolysprocessen att farliga föroreningar tas bort. Processen minskar rejält förekomsten av PFAS, PAH, dioxiner, läkemedelsrester och tungmetaller. 

Slambiokol innehåller stabilt kol och fungerar som kolsänka som binder koldioxid. För varje ton torrt slam (TS >80%) som pyrolyseras skapas en kolsänka på 300–500 kg CO2-ekvivalenter.

Intressant var också att förutom EU-ramen få en nordisk översikt hur lagar, regler och certifieringar skiljer sig åt i olika länder. 

Vi har fått lära oss hur vi med innovativ teknik kan ta hand om avloppsslammet på ett bättre sätt i framtiden, säger Ida Norberg, BioFuel Region. 

 Inom projektet har en förstudie om pyrolys av slam gjorts. Läs mer om detta här! 

Kontakt: 
Ida Norberg, ida.norberg@biofuelregion.se
Johan Saarela, johan.saarela@stormossen.fi

Fakta 

Gränsöverskridande samarbete för att minska gapet mellan forskning och produktion för att lyfta fram lösningar på utmaningar inom biogassektorn. Partners är Yrkeshögskolan Novia och Stormossen i Finland och i Sverige BioFuel Region och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Projektet pågår mellan 2023 till 2025 och finansieringen på 1,7 M€ kommer från Interreg Aurora, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Lapplands Förbund, Troms och Finnmarks läns landsting, Rå Biopark och biogasanläggningarna; Alviksgården, Bodens biogasanläggning, LUMIRE, Skellefteå biogasanläggning, Vakin, Norrmejerier, och HEMAB. 

 

 


Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå och en i Örnsköldsvik.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg