2019-10-09 14:58Nyheter

Laddbarhet från Fjällen till Höga Kusten

null

Projektgruppen i SiSL Mellersta Norrland firar årsdagen av att skapa goda förutsättningar för laddbara bilar i Västernorrlands och Jämtlands län. Igår träffades projektgruppen i Sundsvall för att reflektera över allt som har hunnit hända under första året med aktiviteter och lärande.

Kunskapshöjningen är inte lätt att mäta men antalet laddstolpar i kommuner, företag och bostadsrättsföreningar ökar stadigt tillsammans med antalet nya elbilar och vårt projekt har varit del i att få detta att hända.

Årets bästa

Under bikupan om vad som varit bäst under första året så var det inte lätt att välja bland allt bra som hänt. 

- En sak som är inspirerande är att just nu i september har antalet laddbara bilar i Västernorrland passerat  milstolpen 1000, säger Lena Jonsson. Det är mer än fördubbling på två år, och fyra gånger fler än 2015.

-Idag väntar vi på ett invigningsdatum för snabbladdare i Järpen i Åre kommun som aldrig hade kommit till utan vårt projekt, säger Jimmy Anjevall.

-Det finns många solskenshistorier. Ett annat är Bostadsrättsföreningen Vildgåsen i Östersund som sätter upp 12 laddare och nu i höst ska de montera en solcellsanläggning, lägger Moa Breivik till.

-En oväntad effekt är att vi får frågan från nationellt håll för att vi ska berätta om hur laddstolparna bör se ut för att vara tillgängliga, konstaterar Johan Lagrelius.

En förnybar fortsättning

Riktigt roligt är också att vårt goda samarbete har lett till att BioFuel Region och Energikontoret på Region Jämtland Härjedalen fortsätter med ett nytt projektet som ska stötta biodrivmedel i våra län;  projektet Förnybart i tanken som drar igång nu i höst. Mer om det arbetet får ni höra inom kort...

Så huka er... för nu laddar vi om!

Fakta om projektet 

SiSL Mellersta Norrland fokuserar på att skapa goda förutsättningar för laddbara bilar i Västernorrland och Jämtlands län. Projektet drivs av BioFuel Region och Region Jämtland Härjedalen och pågår 2018-2021. Finansieringen på 8 MSEK kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland, BioFuel Region, Länsstyrelsen Jämtland, HEMAB, Kramfors kommun och Sollefteå kommun.

Västernorrlands län

JOHAN LAGRELIUS
projektledare, Västernorrlands län
johan.lagrelius@biofuelregion.se
070 345 25 56

LENA JONSSON
projektledare, Västernorrlands län
lena.jonsson@biofuelregion.se
070 306 15 40

Jämtlands län 

MOA BREIVIK
projektledare, Jämtlands län
moa.breivik@regionjh.se
063 14 66 10

JIMMY ANJEVALL
projektledare, Jämtlands län
jimmy.anjevall@regionjh.se
063 14 65 93


Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg