2017-01-19 15:11Nyheter

Januarirea: Halva priset på laddstationer i Västernorrland

null

Med halva priset på laddstationer menar vi att det nu är dags för första möjligheten att söka stöd från Klimatklivet för upp till hälften av investeringskostnaden. I år är det fyra ansökningsperioder med totalt 700 miljoner kronor i potten - första chansen är 9-31 januari. Under hösten har vi genomfört en förstudie tillsammans med Länsstyrelsen i Västernorrland. Där vi tagit fram en lathund och en enkel lönsamhetskalkyl för att underlätta för er som vill söka stöd för att sätta upp laddstationer för elbilar.

Vi har besökt alla Västernorrlands kommuner och mött många bostadsrättsföreningar, hyresvärdar, kommuner och företag som är laddade för att bygga laddstationer och vara med i Västernorrlands omställning till en fossilfri fordonsflotta.

Upp till hälften av investeringen i bidrag

Mats Bäck från Länsstyrelsen i Västernorrland var med på våra möten och berättade om möjligheten att söka stöd från Klimatklivet för investering i laddstolpar. Man kan få upp till halva kostnaden i bidrag upp till 20.000 kronor per laddpunkt (inget takbelopp för snabbladdare). Men det var också många som upplevde det som lite krångligt att ansöka - därför har vi nu tagit fram en lathund för Klimatklivsansökan som innehåller tips och textförslag som kan användas i ansökan. Textförslagen är framtagna för Västernorrland, men sökande från andra län kan använda mycket av förslagen och anpassa vissa andra till det som gäller för just det länet.

Håll nere budgeten för att öka chansen att få stöd

En viktig sak att tänka på är att stödet för laddstationer från Klimatklivet beviljas i konkurrens med klimatinvesteringar av många olika slag. De utvärderas sida vid sida efter hur stor klimatnytta de ger per investerad krona. Ett råd är därför att ha en återhållsam budget - ett riktvärde från tidigare ansökningsomgångar är att sikta mot en investering som under 15 år ger en klimatnytta som är bättre än 1 kg koldioxid per investerad krona (total budget).

Lätt att räkna rätt

En del av ansökan som många var osäkra på var den lönsamhetskalkyl som ska skickas med ansökan. Därför har vi också tagit fram en enkel räknesnurra i Excel som hjälper till med lönsamhetskalkylen i det format som efterfrågas av Naturvårdsverket. Ni som ska ansöka behöver bara knappa in några uppgifter som t ex hur många laddstolpar av respektive slag, antal laddpunkter och total investeringskostnad, så räknar kalkylbladet ut resten.

Notera att man kan behöva ändra lite i kalkylarket beroende på hur intäkterna från laddstolparna ser ut, samt om man vill ansöka om att bygga en snabbladdare.

Här kan du ladda ner lathunden och lönsamhetskalkylen!

Om något verkar oklart om hur ni ska använda räknesnurran så går det bra att kontakta oss per mail.

Lycka till med ansökningarna!

Kontaktperson:

Johan Lagrelius, BioFuel Region


Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg