Det har gått 10 år sedan BioFuel Regions skolprojekt KNUT bildades och det har firats i dagarna två i Lycksele. Under årens lopp har 150 lärare i våra fyra nordligaste län anslutit sig till lärarnätverket och på träffen i Lycksele kom ett 40-tal lärare.
- Roligt att det var så många nya lärare som deltog. Det bidrog till intressanta diskussioner och nya perspektiv på konferensen, säger Mathias Sundin, projektledare för KNUT-projektet., säger Mathias Sundin, projektledare för KNUT.
Det lärarnätverk som etablerats genom BioFuel Region träffades första gången i februari 2004 och sedan dess har träffar hållits 1-2 gånger per år. På senare år har de tematiserats för att kunna gå djupare in i olika delområden inom hållbar utveckling. Energi, skogen och transporter är några av de teman som genomförts.
- Tematiseringen har också medfört att vi har kunnat intressera lärare från olika delar av gymnasieskolan eftersom vi har berört alla dimensionerna i hållbar utveckling, säger Mathias Sundin, projektledare för KNUT. Totalt finns ett 150-tal gymnasielärare från de fyra norrlandslänen med i lärarnätverket.
Under tisdagen och onsdagen hölls den senaste träffen i Lycksele som också blev ett 10-årsjubileum. Det bjöds på en mix av föreläsningar och workshops och även en återblick på de 10 år som gått sedan starten. En uppskattad nostalgiträff för många deltagare. Temat för dagarna var ”Skolans roll i en hållbar samhällsomställning” och bland talarna fanns Karl Johan Bonnedahl, lektor på Handelshögskolan, Umeå universitet. I sin föreläsning utgick han från sin bok ”Från ekonomiskt till hållbart, från exploatering till samexistens” och pratade om de stora förändringar vi måste göra i hur vi lever och tänker för att kunna skapa ett hållbart samhälle. På kvällen blev det festligare med bland annat prisutdelning där de mest trogna deltagarna i nätverket lyftes fram.
- Gemenskapen på lärarträffarna är en viktig del då det stärker nätverket mellan lärarna. Det har bland annat visat sig genom att vissa av deltagarna har skapat egna nätverk inom specifika områden utifrån att ha lärt känna varandra genom BioFuel Regions nätverk, säger Mathias Sundin, projektledare för KNUT.
Deltagarna på träffen var både nytillkomna lärare och lärare som varit med länge i nätverket vilket ger en konstruktiv dialog och en utökning av nätverket. De är i sig viktiga ambassadörer för att sprida ny kunskap vidare i sina kommuner och skolorganisationer.
- Tillsammans med dessa ambassadörer i våra fyra nordligaste län bygger vi vidare på nätverket och siktar på ännu en framgångsrik 10-årsperiod, säger Mathias Sundin.
I en riksdagsdebatt i januari i år sa Lena Sommestad (s) att staten har tre verktyg att använda för att åstadkomma en hållbar samhällsomställning; lagstiftning, ekonomiska styrmedel och utbildning. Det är en bekräftelse på att BioFuel Region är rätt ute eftersom vi sedan 2004 har genomfört aktiviteter riktade till skolor i syfte att öka kunskapen och lärandet om hållbar utveckling.
Mathias Sundin, projektledare KNUT, BioFuel Region
Telefon: 070-559 93 83
E-post: mathias.sundin@biofuelregion.se
BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.