2024-04-08 11:52Nyheter

Biomassa för att rena vatten och lagra energi


I projektet Nature Refines kommer forskare från Norr-, Väster- och Österbotten att utveckla och testa produkter från olika biomassor. Aktivt kol kommer att tillverkas från bland annat rester från skogsbruket och skogsindustrin, rötrest, halm och mikro/makroalger. Detta kan sedan användas till vattenrening, i biogasprocessen, till biokompositer och superkonsendatorer.  

Sveriges Lantbruksuniversitet som också är huvudpartner i projektet arbetar med pyrolys och aktivering av olika organiska restprodukter följt av karaktärisering av biokolet. Pyrolys- och aktiveringsprocessen utförs med hjälp av en kemisk aktivator (syra eller bas) vid höga temperaturer i en syrefri miljö vilket leder till en porös biokolstruktur med stor ytarea. Detta kan användas som filter i vatten, eller som komponent i elektroder för energilagringsenheter som t.ex. superkondensatorer.  

Luleå Tekniska Universitet ska undersöka hur föroreningar kan avlägsnas från olika typer av processvatten från gruvindustrin och möjligheter till återvinning av värdefulla metaller samt möjligheten att återanvända de aktiva kolfiltren.  

Yrkeshögskolan Novia i Vasa kommer att undersöka potentialen för bättre biogasproduktion genom att tillsätta aktivt kol i rötningsprocessen. Möjligheten att integrera en pyrolysenhet  på en biogasanläggning och om det är ekonomiskt försvarbart kommer att utvärderas.    

Projektet Nature Refines har Interreg Aurora som huvudfinansiär och pågår fram till hösten 2026, och BioFuel Region ansvarar för kommunikationen. 

 

 

 



Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå och en i Örnsköldsvik.


Kontaktpersoner

Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg