2023-10-10 05:30Nyheter

Att utbilda i sex länder

Erfarenhetsutbyte mellan olika länder i Europa kan öka omställningstakten och hur det kan gå till i praktiken kan vi nu berätta mer om. Tillsammans med partners i åtta olika europeiska länder inom projektet SCALE-UP ska vi öka kunskapen om nya sätt att använda biomassa. Vi på BioFuel Region ansvarar för temat biomassalogistik. 

Sex regioner med olika sorts restströmmar
Det har varit en rejäl utmaning att få till något matnyttigt till olika länder med olika sorts biomassor som ska förädlas.

  • Frankrike; fiber från hampa eller elefantgräs för tillverkning isoleringsskivor till byggnader 

  • Österrike; biprodukter från öl-, bageri-, frukt- och solrosproduktion, för tillverkning av nya matprodukter och kosmetika. 

  • Norra Makedonien; jordbruksrester och biprodukter från livsmedelsfabriker till kompost 

  • Andalusien; biprodukter från produktion av olivolja för tillverkning av biokol och biomaterial  

  • Mazovia, Polen; biprodukter från äppeljuiceproduktion till nya matprodukter, energi och material 

  • Norra Sverige; biprodukter från skogsbruk och skogsindustri i form av grot, sågspån och bark till nya produkter och energi   

Utbildningens upplägg
Föreläsningarna hölls på engelska som direkt översattes till sex olika språk med stöd av ett översättningsprogram. De regionala utmaningarna diskuterades i nationella språkrum som sedan redovisades i huvudsessionen.  De två första omgångarna har genomförts och vi kan nu säga att det är möjligt att genomföra en utbildning där engelska språket inte är ett hinder för deltagarna. Detta öppnar för nya spännande möjligheter för erfarenhetsutbyte och kunskapsöverföring mellan regioner inom EU och globalt.  

Bioekonomin och EU politiken
Den 19 oktober erbjuder vi en förmiddag med ovanstående koncept och då kommer vi att höra mer om hur EU:s politik påverkar och kan komma att påverka arbetet med olika biproduktströmmar från både jord- och skogsbruk. Kontakta oss om du vill vara med!


Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå och en i Örnsköldsvik.


Kontaktpersoner

Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla