2023-06-08 05:30Nyheter

Äpplen, oliver, hampa och skog i en växande bioekonomi

Presentationer av restströmmar Presentationer av restströmmar

En växande bioekonomi kräver att vi blir klurigare. Tillsammans med våra europeiska partners tittar vi på restströmmar från olika värdekedjor; skog, jordbruk, oliver, hampa, bagerier och äpplen. Fokus är också på hur näring kan återvinnas. Även om vår skogliga biomassa är lite eljest så har vi en hel del gemensamt. T ex hur alla intressenter i värdekedjan, från skogs/jordbruk till köpare, behöver prata ihop sig. Speciellt vid introduktion av nya tjänster och produkter.  

Just nu är vi engagerade i att hitta innovationer utifrån användningen av sågspån, bark och avverkningsrester (grot) som kan komma att få stöd inom projektet. Vi har redan koll på tillgången på våra restströmmar och vad vi kan göra utifrån direktiv uppifrån. Vi ska också designa en utbildning för en effektiv logistikkedja och också utforma en gymnasietävling som passar vår region. Allt detta kommer att stödjas av en bioekonomisk plattform som omfattar de fyra nordligaste regionerna. Vårt långvariga samarbete inom nätverket Bioekonomi Norr bildar utgångspunkten och styrgruppen för arbetet med plattformen som kommer att byggas utifrån våra gemensamma ambitioner för bioekonomi i norra Sverige.  

SCALE-UP Norra Sverige - Att skapa mervärde genom att ersätta fossila produkter och energi med biprodukter från skogsbruket och skogsindustrin; sågspån, bark avverknings-rester.

Detta gör vi inom Horizon 2020 projektet SCALE-UP, samhällsdriven bioekonomi-utveckling, tillsammans med Spanien, Tyskland, Frankrike, Norra Makedonien, Nederländerna och Österrike. Projektet pågår 2022-2025. 

Kontaktpersoner:
Magnus Matisons, magnus.matisons@biofuelregion.se
Barbro Kalla, barbro.kalla@biofuelregion.se 



Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla