29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastflöden. De representerar hela plastens värdekedja – från tillverkare till avfallshanterare och förbrännare.
En av de 29 är Avfall Sverige.
– Vi gör det vi kan inom vårt ansvar och rådighet, men det krävs att fler aktörer i plastens värdekedja tar sitt ansvar för att minska mängden plast som förbränns, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
Handlingsplanen har tagits fram inom det branschöverskridande projektet ”Cirkulär omställning av fjärrvärme- och kemiindustrin: Samarbeten för mindre plast till förbränning”, som syftar till att skapa en mer resurseffektiv och cirkulär plast- och kemiindustri samt ett hållbart system för energiåtervinning.
Plastavfall till avfallsförbränning är en betydande källa till utsläpp av fossil koldioxid och står för cirka sju procent av Sveriges totala utsläpp. Trots ansträngningar att minska plast till förbränning fortsätter utsläppen att öka. För att vända utvecklingen krävs en mer hållbar värdekedja för plast – från design och produktion till förebyggande, sortering, återbruk och återvinning.
EU har som mål att bli klimatneutralt senast 2050, med delmålet att minska nettoutsläppen med minst 55 procent till 2030 och 90 procent till 2040. Sverige har tidigarelagt sitt mål till 2045. För att nå dessa mål behövs kraftfulla åtgärder, och flera branscher har redan tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft.
Projektet finansieras av Vinnova tillsammans med deltagande företag och organisationer, däribland Avfall Sverige. Arbetet genomförs huvudsakligen under 2024 och 2025 med Profu som projektledare.
Läs rapporten: Handlingsplan för att minska plast till avfallsförbränning
Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är “Det finns inget avfall”. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är ambassadörer, katalysatorer och garanter för denna omställning.