2022-10-24 07:21Pressmeddelande

Plast, nej tack – energiåtervinnare jobbar för cirkulära flöden

Leverans till energiåtervinningLeverans till energiåtervinning

Allt fler anläggningar som energiåtervinner avfall nekar att ta emot avfall som går att materialåtervinna. Men det finns också många andra åtgärder för att styra avfallet rätt, framför allt i samarbete med andra aktörer. Det visar en färsk rapport från Avfall Sverige.

– Tidigare har anläggningarna fokuserat på att ta emot det som är brännbart, men det är väldigt mycket som kan brinna. Nu ändrar de inriktning och tänker mer enligt avfallshierarkin. Det innebär att sträva efter att bara ta emot det som inte kan materialåtervinnas, säger Jenny Sahlin, projektledare på konsultföretaget Profu, som tagit fram rapporten åt Avfall Sverige.

Såväl hushåll som verksamheter kan bli betydligt bättre på att förebygga och källsortera sitt avfall. Omkring en tredjedel av restavfallet från hushåll, och lika stor andel i byggavfallet, består av förpackningar som borde ha sorterats ut och lämnats till materialåtervinning.

– Energiåtervinnarna måste jobba långsiktigt med tydligare information, krav och med mer kontroller av det avfall som lämnas till behandling. Flera av dem tittar på teknik för att kunna scanna leveranserna, framför allt efter plast, och även prissätta så att mer plast in kostar mer, säger Jenny Sahlin.

Att få bort plasten är förstås prio ett för att minska avfallshanteringens klimatpåverkan. Men även kartong, papper och matavfall är sådant som ska återvinnas på andra sätt.

För att åstadkomma en förändring kommer det att krävas samarbete på bred front.

– De som driver anläggningarna för energiåtervinning är en nyckelaktör, de måste vara tydliga med att inte ta emot det här. Tillsammans med avfallsföretag som sköter insamlingen kan de sätta upp kriterierna mot avfallslämnare, säger Jenny Sahlin.

Även framöver kommer det dock att finnas ett behov av att ta emot avfall som inte bör cirkuleras samt rejekt från materialåtervinningen – det finns en gräns för hur många gånger material kan återvinnas.

– Energiåtervinnarna har en viktig roll i omställningen till cirkulära och hållbara materialflöden. De vill inte vara en passiv aktör som bara tar emot vad som faller ur samhället, utan letar efter sätt att vara aktiva och styra utvecklingen. För att kunna klättra högre upp i avfallshierarkin krävs samarbeten i hela värdekedjan, och här kan energiåtervinnarna bidra med sin kompetens, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige.

 

Material 

Rapport 2022:19 Vägar till mindre återvinningsbart avfall till energiåtervinning – Breddade mottagningskriterier och andra insatser kan beställas via info@avfallsverige.se

Foto: Christian Ekstrand


Om Avfall Sverige

Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är “Det finns inget avfall”. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är ambassadörer, katalysatorer och garanter för denna omställning.


Kontaktpersoner

Klas Svensson
Rådgivare för energiåtervinning
Klas Svensson