Stora mängder ätbar mat hamnar i soporna. Det kan kosta en genomsnittlig familj 6 000 kronor varje år. Men det kostar också på miljön. Därför uppmärksammar EU frågan under en hel vecka, framför allt genom att visa på hållbara lösningar. I Sverige lanseras nya planer för hur avfall ska tas om hand, och hur vi kan minska mängderna.
Den 16–24 november äger Europa minskar avfallet rum. För 16:e gången samlas länder från hela EU, och även utanför EU, kring avfallsförebyggande. Tusentals aktiviteter planeras för att sprida kunskap, många kring årets tema som är matsvinn – alltså ätbar mat som slängs. Det kan ge stor effekt:
Under veckan kommer Naturvårdsverket att lansera den nya nationella avfallsplanen Avfall i ett cirkulärt samhälle och förebyggande program Sverige tänker efter – före, två dokument som i högsta grad anknyter till hållbarhet.
– Vi behöver gå från köp och släng till resurssmart användning! Genom att tillvarata och använda våra resurser smartare och effektivare kan vi bidra till att minska miljöpåverkan, nå miljömålen och de globala målen i Agenda 2030 samt bidra till Sveriges strategi för cirkulär ekonomi, säger, Rebecca Uggla, projektledare för revisionen av den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet på Naturvårdsverket.
Lanseringen sker vid ett seminarium i samarbete med Delegationen för cirkulär ekonomi och Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation för avfallshantering.
– Vi bjuder in näringsliv och offentlig sektor till ett heldagsseminarium för att genom samverkan skapa lönsamma strategier för hållbarhet. Genom att sprida goda exempel går vi direkt från plan till verkstad, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige och nationell samordnare för Europa minskar avfallet.
Bland andra svenska aktiviteter under veckan kan nämnas:
Fakta
Europa minskar avfallet, European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela Europa för att sprida information om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Avfall Sverige är nationell samordnare i Sverige.
I år kommer 12 685 aktiviteter att genomföras i 29 länder med hjälp av 33 koordinatorer.
Sagt om Europa minskar avfallet: ”70% av Europas lagstiftning implementeras på lokal och regional nivå. Detta är en möjlighet att lyfta förebyggande, det bästa sättet att hantera avfall är ju att minska mängden som uppstår. Att få med lokala myndigheter i detta arbete är nödvändigt, för utan dem når vi inte några framgångar.” Åsa Ågren Wikström, European Committee of the Regions.
Matavfall och matsvinn
Läs mer
Livsmedelsverkets information om matsvinn
Naturvårdsverkets information om matavfall och matsvinn
Avfall Sverige
Kontakt
Rebecca Uggla, projektledare för revisionen av den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet, Naturvårdsverket, e-post rebecca.uggla@naturvardsverket.se, tfn 010-69814 38
Anna-Carin Gripwa, kommunikationschef Avfall Sverige, e-post acg@avfallsverige.se, tfn 070-662 61 28
Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är “Det finns inget avfall”. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är ambassadörer, katalysatorer och garanter för denna omställning.