2025-01-01 08:00Pressmeddelande

Nu ska textilavfall cirkuleras

TextilavfallTextilavfall

Nu införs nya krav på utsortering av textilavfall. Det innebär att tusentals ton textilier inte längre ska hamna bland hushållssoporna utan istället kan återvinnas till nytt material. Det kommer att minska belastningen på miljön.

Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – i stället ska det lämnas till återvinning via kommunens insamlingssystem.

Viktigt att tänka på för att öka materialåtervinningen och återbruket:
• Textilavfallet bör vara rent. 
• Det bör också vara torrt.

Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter.

Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.

FAKTARUTA – Detta ska lämnas till insamling som textilavfall

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning:

  • Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
  • Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
  • Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
  • Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.


Om Avfall Sverige

Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är “Det finns inget avfall”. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är ambassadörer, katalysatorer och garanter för denna omställning.


Kontaktpersoner

Anna-Carin Gripwall
Kommunikationschef
Anna-Carin Gripwall