2022-11-24 06:00Pressmeddelande

Färre plaster gör skurken till hjälte

Ett unikt projekt visar att det är fullt möjligt att begränsa antalet plaster – från de hundratals som används idag till ett fåtal. Det skulle innebära helt nya förutsättningar att materialåtervinna plastavfall istället för att förbränna det.

Idag är det bara mellan 5 och 10 procent av våra vanliga plaster som materialåtervinns. Denna usla resurshushållning kostar Sverige drygt nio miljarder kronor varje år.

Ett problem är den stora mängden olika plastvarianter med olika tillsatser som används och blandas. Det försvårar sortering och därmed återvinningen. Även om man lyckas med materialåtervinningen, så blir de enskilda volymerna av respektive plasttyp liten. Det gör det svårt att hitta en aktör som kan använda plasten, då dessa oftast kräver större volymer med specifika materialegenskaper. Följden blir att tillverkarna istället använder jungfrulig plastråvara och ökade växthusgasutsläpp från både tillverkning och energiåtervinning.

En lösning på detta problem presenteras nu gemensamt av forskare, plasttillverkare och återvinnare genom ett unikt projekt.

– Vi har undersökt möjligheten till ett Alexanderhugg: att minimera antalet plaster. Enligt flertalet aktörer inom plastbranschen i Sverige är det möjligt att minska antalet plaster och uppnå ett mer cirkulärt användande, säger Mattias Lindahl, projektledare och professor vid Linköpings universitet.

För att uppnå detta och för att få en bättre återvinning av plaster föreslår aktörerna i plastbranschen en rad åtgärder. Bland annat måste kravspecifikationer på plast blir mindre hårda, plaster måste bli mer standardiserade och transparent och återvunnen plast ska användas där det är möjligt.

– Genom det här projektet klargörs att vi kan åstadkomma en oerhörd förbättring genom att enas om färre plaster, och att det är en praktiskt genomförbar lösning. Det ger förhoppningar om att plast ska kunna bli en del av ett hållbart, cirkulärt och resurseffektivt samhälle, vilket innebär enorma vinster både för kommuner och invånare, näringsliv och klimat, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige, och fortsätter:

– Projektresultaten visar att detta är något som bransch och beslutsfattare skyndsamt behöver samlas kring och gå vidare med för att få rätt styrmedel för minskad nyproduktion och ökad återvinning av plast i samhället.

Unity-projektet har genomförts av Linköpings universitet, Lunds universitet, Mistra Steps samt Mistra REES, och involverar aktörer från plastindustrin och återvinningsföretag.

Projektet har finansierats av Avfall Sverige, Naturvårdsverket och Vinnova.

Läs mer i rapport 2022:23 UNITY – Går det att ersätta dagens alla plastvarianter med ett färre antal? ­(maila info@avfallsverige.se för att ta del av rapporten)

Länk till webbinarium 23 november, där resultatet presenterades

För mer information, kontakta

Tony Clark, vd Avfall Sverige, tfn 040-35 66 05, 0722-45 22 20
Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige, tfn 040-35 66 08, 070-662 61 28
Mattias Lindahl, professor Linköpings universitet, tfn 013-28 11 08



Om Avfall Sverige

Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är “Det finns inget avfall”. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är ambassadörer, katalysatorer och garanter för denna omställning.


Kontaktpersoner

Tony Clark
Vd
Tony Clark
Anna-Carin Gripwall
Kommunikationschef
Anna-Carin Gripwall

Relaterad media