2022-11-25 05:50Pressmeddelande

Årets förebyggare prisad på Återvinningsgalan

Årets förebyggare Karin FritzÅrets förebyggare Karin Fritz

Den 24 november arrangerades Återvinningsgalan av tidskriften Recycling, i samarbete med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna. Avfall Sveriges pris "Årets förebyggare” gick till Karin Fritz på Livsmedelsverket.

Återvinningsgalan arrangeras för att premiera innovationer, investeringar, personliga insatser eller produktförbättringar inom branschen, och lyfta de personer och företag som under året visat på extraordinära prestationer. På galan delas priser ut i åtta kategorier. Ett pris, Årets förebyggare, står Avfall Sverige bakom.

Årets förebyggare blev i år Karin Fritz, projektledare för regeringsuppdraget för minskat matsvinn, Hållbara matvanor, på Livsmedelsverket för hennes arbete för att motverka matsvinn.

-       Priset för Årets förebyggare tilldelas någon som kan visa att det är möjligt att förebygga uppkomsten av avfall i praktiken. Karin Fritz driver matsvinnsfrågan ihärdigt och pedagogiskt och når ut på ett mycket bra sätt, inte minst genom upprepade framträdanden i TV4:s morgonprogram, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Övriga två finalister till priset var Krama byggnaden och Part Group.

Juryn består av Peter Olofsson, chefredaktör på Recycling & Miljöteknik, Jan-Peter Bergkvist, vd för SleepWell AB, Viveke Ihd, vd på Återvinningsindustrierna, Jon Nilsson Djerf, rådgivare på Avfall Sverige och Jan-Olov Sundqvist, verksam vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

På galan delas också åtta andra priser ut:

Årets Återvinningsinspiratör: NSR – Kompentenscentrum reco-park Biokol

Årets Innovatör: Stena – Återvinning av lithium-jon-batterier

Årets Avfallsbehandlare: Sortera Recycling – återvinning av byggavfall

Årets Återanvändare: Fritidsbanken

Årets Cirkulära Initiativ: Ecophon – Sound Circularity

Årets Cirkulära bygginitiativ: Wallenstam – återbruk av Östermalmshallen

Årets Specialpris: Ragn Sells – Ash to salt. Återvinning av flygaska

Juryns Hedersomnämnande: Axfoundation – Swedish Wool Initiative

 



Om Avfall Sverige

Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är “Det finns inget avfall”. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är ambassadörer, katalysatorer och garanter för denna omställning.


Kontaktpersoner

Anna-Carin Gripwall
Kommunikationschef
Anna-Carin Gripwall

Relaterad media