2025-02-27 08:05PRESSMEDDELANDE

Brunnsgården blir övningshus för räddningstjänsten

Fasadskylt på Brunnsgården Under våren kommer Alingsås och Vårgårda Räddningstjänst öva rökdykning i delar av Brunnsgården.

Alingsåshem upplåter det uttjänta boendet Brunnsgården för realistiska övningar under våren. Samarbetet sker med Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund (AVRF).

Totalt deltar 13 arbetslag från stationerna i Vårgårda, Sollebrunn och Alingsås räddningstjänst. Syftet är att träna insatser i den här typen av bostäder och källarlokaler samt att stärka samarbetet mellan stationerna.

Vi är glada att kunna erbjuda den här möjligheten, säger Karin Hult, fastighetsförvaltare Alingsåshem. Det känns värdefullt att Brunnsgården får komma till användning i ett sista, viktigt syfte innan byggnaden avvecklas. 

Ingen eld, bara rök

Det förekommer inga riktiga bränder under övningarna, utan endast teaterrök som används för att simulera brandrök.

Tidsplan och upplägg

Övningarna pågår mellan 3 mars och 18 april (vecka 10–16). Förberedelser sker under första veckan. Därefter hålls övningar på måndagar och torsdagar.

På torsdagar vecka 11–14 (13, 20, 27 mars och 3 april) genomförs större samarbetsövningar där samtliga tre stationer deltar. Övningar kan ske även andra dagar när Alingsås heltidsstation har möjlighet. Fokus i övningarna är:

  • Brand i lägenhet.
  • Brand i källarförråd
  • Uppbrytning av dörrar.

Övningarna sker i B-huset, (huset längst in på tomten närmast kyrkomuren) i båda våningsplanen och i arkivet i källaren.

Vi ser detta som en unik möjlighet att förbereda oss för verkliga insatser, säger Magnus Johansson, brandman på AVRF. Träning i den här typen av byggnad gör oss bättre rustade för framtida uppdrag.

Rökdykning och arbetssätt

En viktig del av övningarna är rökdykning. Brandmän måste kunna orientera sig i totalt mörker eftersom den tjocka röken ofta gör sikten obefintlig. I stället sker orientering med hjälp av känsel, ljud och lagkamrater. Disciplinerad radiokommunikationen är avgörande eftersom många arbetar på samma kanal samtidigt.

Rökdykning är det farligaste uppgifterna för en brandman. Därför krävs årliga läkarundersökningar och fysiska prov för att säkerställa att personen är i rätt kondition för uppgiften. Regelbunden träning är avgörande för att upprätthålla kunskaper, bygga rutin och stärka samarbetet inom arbetslaget – allt för att kunna arbeta så säkert och effektivt som möjligt i skarpa lägen.

För oss är det värdefullt att ge räddningstjänsten möjlighet att öva i en nerlagd vårdlokal säger Karin Hult. Vi har flera liknande fastigheter med långa korridorer och många rum, och det här samarbetet gynnar både oss och räddningstjänsten – men framför allt bidrar det till ökad trygghet för allmänheten på lång sikt.

Mål med övningarna

  • Förbättra samarbetet mellan stationerna.
  • Maximera nyttan av träningsmöjligheten.
  • Ge byggnaden ett sista meningsfullt syfte innan den avvecklas.
  • Skapa realistiska övningar som stärker säkerheten för brandmän och allmänhet.



OM Alingsåshem

Vi har det unika uppdraget att vara allmännyttan i Alingsås kommun, samtidigt som vi äger, förvaltar, utvecklar och bygger kommunens samhällsfastigheter. Vi tror på att vara mycket mer än ett fastighetsbolag. Vi vill vara bolaget som erbjuder attraktiva, hållbara livsmiljöer där bostaden eller lokalen är en av alla viktiga delar. Alingsåshem är idag en av de viktigaste aktörerna inom Alingsås stadsutveckling, med målet att bli den viktigaste.


KONTAKTPERSONER

Magnus Andersson
Affärsområdeschef lokaler
Magnus Andersson
Affärsområde lokaler
Karin Hult
Fastighetsförvaltare
Karin Hult
Brandman
Magnus Johansson
Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund