2023-06-15 06:00PRESSMEDDELANDE

Alingsås kommuns förvaltningar samlas i historiska byggnader

Alingsås kommunhus, exteriör.Alingsås kommunhus, exteriör. Ny entré och fasad till Kabom.

Nu har tre beslut fattats som tar Alingsås närmare ett modernt och välkomnande kommunhus – i ett anrikt textilkvarter. Kommunhuset kommer att samla stora delar av kommunens förvaltningar under samma tak, mitt i centrala Alingsås.

Den 14 juni tog kommunfullmäktige i Alingsås beslut om att omvandla den tidigare konfektionsfabriken Kabom till Alingsås nya kommunhus. På sammanträdet beslutades också att anta ny detaljplan för fastigheten Solen 14, där Kabom ligger. Den nya detaljplanen möjliggör att fastigheten kan användas till kontor- och centrumverksamhet. Samma dag fattade styrelsen för fastighetsägaren Alingsåshem ett investeringsbeslut avseende projektet.

– Det är glädjande att besluten är på plats. Som fastighetsägare känns det fantastiskt att bidra till en varsam utveckling av våra äldre byggnader. Det upprustade Kabom kommer att bli ett vackert inslag i Alingsås stadskärna, samtidigt som vi formar ett modernt kommunhus med allt vad det innebär, säger Mikael Dolietis, VD på Alingsåshem.

Ett modernt kontor i en kulturhistorisk miljö

Inom fastigheten Solen 14 finns sammanlagt fyra byggnader som under en lång tid gav plats åt textilindustrin Konfektions Aktiebolaget Oscar Molander (Kabom). Nu kommer byggnaderna att renoveras för att möta dagens krav på ett nytt och ändamålsenligt kontor, avseende exempelvis inomhusklimat, ljud- och ljusmiljö. I projektet ingår också byggnation av en helt ny och tillgänglig entré. Arkitekt för projektet är KAKA Arkitekter.

– Vi har haft en bra dialog med Alingsås kommun för att möta verksamheternas behov. Ambitionen har varit att skapa de bästa fysiska förutsättningarna för ett funktionellt kommunhus, där vi gynnar samarbete inom och mellan de olika förvaltningarna, säger Christer Winther Halldén, affärsområdeschef fastighet & projekt på Alingsåshem.

Från allmogestil till funkis

De olika byggnaderna har uppförts under olika tidsperioder, från 1800-talet fram till sent 1930-tal. Tre av husen är sammanlänkade.

– Vi vill förstärka det unika i respektive huskropp utifrån olika kulturhistoriska värden, säger Christer Winther Halldén, affärsområdeschef fastighet & projekt på Alingsåshem. Varje huskropp kommer att kännetecknas av en särskild stil: allmogestil, Swedish grace och funkis.

Stora delar av husen kommer att bevaras, exempelvis material i stommar och fasad. På så sätt blir klimatpåverkan mindre, jämfört med nyproduktion. Solceller kommer att tillskapas där det är lämpligt, för att producera delar av husens elbehov.

Planer framåt i projektet

Närmast i projektet är att Alingsåshem ska skriva avtal med entreprenör om byggnation, sedan påbörjas arbetet med att ta fram bygghandlingar. Därefter väntar beslut om rivningslov, bygglov och startbesked. Byggstart är beräknat till hösten 2023.

 


OM Alingsåshem

Vi har det unika uppdraget att vara allmännyttan i Alingsås kommun, samtidigt som vi äger, förvaltar, utvecklar och bygger kommunens samhällsfastigheter. Vi tror på att vara mycket mer än ett fastighetsbolag. Vi vill vara bolaget som erbjuder attraktiva, hållbara livsmiljöer där bostaden eller lokalen är en av alla viktiga delar. Alingsåshem är idag en av de viktigaste aktörerna inom Alingsås stadsutveckling, med målet att bli den viktigaste.


KONTAKTPERSONER

Lena Borin
Ekonomichef/vice VD
Lena Borin