2020-05-08 11:21Pressmeddelande

Studentfirande i Alingsås trots allt

Alströmergymnasiet planerar för ett alternativt studentfirande den 5 juni som kommer att ske på fyra olika platser i Alingsås. Alströmergymnasiet, Campus, Nolhaga Slott och Esteticum kommer att erbjuda ett uppdelat firande, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Vissa delar av firandet kommer att vara digitalt och därför möjligt för anhöriga och vänner att ta del av hemifrån. Varje klass kommer att under säkerställda former träffas och umgås. Planeringen utgår från att ha största möjliga distans med stora ytor och även kunna hantera viktig basal hygien.

- Vi tror att vi under dessa former kan skapa ett tryggt och fint firande för våra elever. Det blir inte som vanligt men flera av de uppskattade sakerna med studenten kommer att finnas kvar, säger Dennis Pavlovic, utbildningschef i Alingsås kommun.

Gymnasieskolorna runt om i Sverige har sedan den 18 mars bedrivit fjärrundervisning och sedan Folkhälsomyndigheten och utbildningsministern i april gick ut med att en vanlig student inte är möjligt detta år har en arbetsgrupp på Alströmergymnasiet arbetat med frågan kring hur en alternativ student skulle kunna genomföras. Frågorna och funderingarna från elever och anhöriga har varit många.

- 2020 är det 340 elever som tar studenten efter tre år av studier och förbereder för sitt nya liv som unga vuxna, redo att stå på egna ben. Det måste  firas! Jag förstår att detta är en stor dag för våra elever. Det är otroligt viktigt att vi följer alla rekommendationer och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och regeringen beslutat om, därför har det varit lite trixigt att ordna med ett studentfirande i år, säger Dennis Pavlovic.

Inslag som är givna för en Alströmerstudent, som mösspåtagningen, studentlunch, föreställning, tal och utspring, kommer alla att finnas med, men på ett alternativt sätt. Mer information kommer närmare den 5 juni.

Av säkerhetsskäl kommer inga anhöriga att kunna vara med vid utspringet, detta för att inte riskera att skapa folksamlingar. Polismyndigheten har också informerat att flakåkning på studenten inte är aktuellt. Alströmergymnasiet kommer att informera närmare den 5 juni om hur och när man som anhörig kan hämta upp sin ungdom utanför platsen för studentfirandet.

Elevkårens nyligen avgångne ordförande Hugo Petersson och nyligen tillträdda ordförande Maja Josefson har haft flera samtal med skolledningen om årets student och lyft in elevernas önskemål och förhoppningar.

- Vi vill att detta ska bli riktigt bra, efter förutsättningarna. Vi är glada att vi får möjlighet att ha något slags firande tillsammans, säger de båda.Om Alingsås kommun

Alingsås är staden med den mysiga stadskärnan, de kullerstensbelagda innergårdarna och de historiska träbyggnaderna. Allt ackompanjerat av en doft av nybakt; Alingsås är ju trots allt känd som Kaféstaden och är en av Sveriges kafétätaste städer. Här har du nära till naturen, de många sjöarna och storstaden Göteborg, endast fem mil bort. Alingsås är med sitt attraktiva läge under kraftig tillväxt men har ändå lyckats behålla sin genuina, historiska karaktär. När höstmörkret sänker sig lyses staden upp av Lights in Alingsås, norra Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser.


Kontaktpersoner

Pär Hellsten
Administrativ chef, Utbildningsförvaltningen
Pär Hellsten