2014-05-07 07:00Pressmeddelande

Nu erbjuder Stockholms läns landsting kostnadsfri Airsonett-behandling till patienter med svår astma

null

Nu möjliggör Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting för specialistläkare inom lung- och allergimedicin att ansöka om behandling med Airsonett för patienter med svår, okontrollerad astma. Beslutet är baserat på den utvärdering av behandlingen som nyligen genomförts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Specialistläkare med relevant kompetens kan nu ansöka om subventionering av Airsonett för de astmapatienter som trots optimal läkemedelsterapi har kvarstående besvär av mer än måttlig grad. Ett beslut om subventionering är villkorat av att en inledande prövoperiod på tre månader utfaller positivt och behandlingseffekten kommer därefter utvärderas regelbundet.

– Vi är glada att även astmapatienter i Stockholmsområdet nu kommer att ges ökade möjligheter att leva normala liv med hjälp av Airsonett. Redan idag används Airsonett av flera hundra patienter, varav över 90 procent har uppvisat goda behandlingsresultat, säger Fredrik Werner, vd för Airsonett AB.

Airsonett är en biverkningsfri behandling för patienter med svår allergisk astma som, trots medicinering med astmaläkemedel, inte fått kontroll över sin sjukdom. Behandlingen innebär att patienten sover i ren luft. Vetenskapliga studier visar att Airsonett hämmar allergin, minskar
inflammationen och ökar livskvaliteten. Den statliga myndigheten TLV bedömer att behandlingen förefaller vara kostnadseffektiv och anser att hälso- och sjukvårdens huvudmän (i huvudsak landstingen) därför kan överväga införande av behandlingsmetoden.

– Från Astma- och Allergiförbundet välkomnar vi detta initiativ från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting. Ofullständigt kontrollerad allergisk astma orsakar stort lidande och det är angeläget att samtliga landsting erbjuder likvärdiga möjligheter för de patienter som kan dra nytta av behandlingen, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

TLV-rapporten ”Kunskapsunderlag: Temperaturreglerat laminärt luftflöde (TLA) vid allergisk astma” finns tillgänglig på verkets hemsida, www.tlv.se.

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Fredrik Werner, verkställande direktör, Airsonett AB
Tel: 0708-49 48 62
E-mail: fredrik.werner@airsonett.com


Om Airsonett

Airsonett® är ett svenskt medicintekniskt företag som är ledande inom icke-farmakologisk behandling av patienter med allergisk svår, okontrollerad astma och eksem. Airsonett® Air4 är en icke-invasiv medicinsk utrustning för hembehandling baserad på den patenterade tekniken Temperatur-reglerat laminärt luftflöde (TLA). Behandling med Airsonett® Air4 medför drastisk minskning av allergener och andra luftburna partiklar i patientens andningszon under vila och sömn. Airsonett® Air4 rekommenderas av Socialstyrelsen och Barnläkarföreningen samt ingår sedan 2015 i Läkemedelsverkets riktlinjer för astmabehandling. Airsonett® Air4 är en CE-märkt medicinteknisk utrustning, Klass 1, avsedd att användas för lindring av symtom vid allergiska sjukdomar såsom allergisk astma och eksem. Den följer relevanta EU-direktiv gällande utformning, funktion, säkerhet, hälsokrav och har genomgått rigorös klinisk forskning så väl som hälsoekonomiska analyser. Airsonett® Air4 innehar ett 510(k) godkännande, klass II, från FDA. Bolagets huvudägare är SEB Venture Capital, Industrifonden och Magnus Lundberg. För ytterligare information, besök www.airsonett.se


Kontaktpersoner

Head of Marketing
Andreas Arnkvist
CEO
Anders Due-Boje