2024-04-04 07:08Nyheter

Christine har fått ett nytt liv med TLA-behandling

Patient som får Airsonett TLA-behandling mot allergiska sjukdomarChristine Fjeldvang är en av de första patienterna i Norge som får TLA-behandling för allergiska sjukdomar.

“Jag har fått ett nytt liv. Jag är otroligt tacksam för att jag har fått prova detta,” säger Christine Fjeldvang (39) i Gjerdrum. 

Astma och allergiförbundets tidning i Norge skriver i en artikel om Christine, som är en av de första patienterna i Norge som får prova TLA-behandling (Temperaturreglerat laminärt luftflöde) för sin allergiska sjukdom. Hon har haft astma och allergier sedan förskoleåldern och tagit mediciner sedan dess. Hon var väldigt sjuk och hade ofta astmaanfall som barn, och det fanns dagar då hon inte kunde vara ute på grund av allergin.

Christine har svår gräspollenallergi och är allergisk mot al, hassel och björk. Dessutom är hon allergisk mot pälsdjur och kvalster och har flera matallergier. Christine har även allergiutlöst astma och köldastma. Hon åkte tidigare längdskidor, men blev ofta plågad av luftvägsinfektioner. När hon gick på högstadiet fick hon allergivaccination (hyposensibilisering) mot gräspollen, dock utan större effekt.

År 2021 blev astman värre och hon blev svårt sjuk. Läkaren remitterade henne till en ny lungläkare som hade hört talas om TLA-behandling, och i sin tur kontaktade Sigurd Binnie, Airsonetts representant i Norge.

Effekten av TLA-behandling
“Jag är mindre allergisk och upplever att jag har fått ett bättre immunförsvar. Astman har blivit mycket bättre och jag har minskat medicineringen. Jag har inte haft några episoder med allvarlig astma. Jag har också behövt färre kortisoninjektioner under allergisäsongen. Jag har fått bättre livskvalitet. Jag sover bättre och känner mig mer utvilad. Jag upplever att jag kan vara aktiv och träna utan att andningen stoppar mig.” säger Christine.

Professor Leif Bjermer har lång erfarenhet av TLA i Sverige och arbetar som chef på lungavdelningen på St Olavs Hospital i Trondheim. ”TLA-behandlingen innebär att man filtrerar luften som långsamt sänker sig ner i andningszonen så att det skapas en allergenfri zon. När patienten får återhämta sig på natten klarar de sig bättre under dagen. Allergennivåerna går ner och behovet av mediciner minskar. Behandlingen är positiv för patienter med allergisk astma och året runt-allergi. Jag har också märkt att behandlingen har haft dramatisk effekt på atopiskt eksem,” säger Professor Leif Bjermer.

Bör TLA förskrivas även i Norge?
“Ja, definitivt. Det är ett billigare alternativ än att börja med biologiska läkemedel. Man borde använda mer individbaserad behandling, där rätt behandling till rätt patient är det som är mest kostnadseffektivt,” enligt Professor Leif Bjermer.

Läs hela artikeln här. 
Kontakta Airsonett om du vill veta mer om TLA-behandling



Om Airsonett

Airsonett® är ett svenskt medicintekniskt företag som är ledande inom icke-farmakologisk behandling av patienter med allergisk svår astma och eksem. Airsonett® Air4 är en icke-invasiv medicinsk utrustning för hembehandling baserad på den patenterade tekniken Temperatur-reglerat laminärt luftflöde (TLA). Behandling med Airsonett® Air4 medför drastisk minskning av allergener och andra luftburna partiklar i patientens andningszon under vila och sömn. Airsonett® Air4 rekommenderas av Socialstyrelsen och Barnläkarföreningen samt ingår sedan 2015 i Läkemedelsverkets riktlinjer för astmabehandling. Airsonett® Air4 är en CE-märkt medicinteknisk utrustning, Klass 1, avsedd att användas för lindring av symtom vid allergiska sjukdomar såsom allergisk astma och eksem. Den följer relevanta EU-direktiv gällande utformning, funktion, säkerhet, hälsokrav och har genomgått rigorös klinisk forskning så väl som hälsoekonomiska analyser. Airsonett® Air4 innehar ett 510(k) godkännande, klass II, från FDA. Bolagets huvudägare är SEB Venture Capital, Industrifonden, Fåhraeus Startup and Growth, och Magnus Lundberg. För ytterligare information, besök www.airsonett.se


Kontaktpersoner

Head of Marketing
Andreas Arnkvist
CEO
Anders Due-Boje