2021-08-31 11:54Pressmeddelande

Restauranger på särskilda boenden i Ystads kommun öppnar igen

Den första september öppnar restaurangerna i Ystads kommuns särskilda boenden efter att varit stängda sedan den 13 mars 2020.

- Vi vet att detta är efterlängtat av de boende. Nu går det att äta lunch igen med till exempel en anhörig. Det är en viktig social bit för de äldre så det känns väldigt bra att kunna öppna upp restaurangerna igen, säger Mikael Larsen, enhetschef kostenheten på Ystads kommun.

Det finns fortfarande restriktioner till exempel gällande antal personer per bord och avstånd mellan bord.

- Vi gör detta helt enligt rekommendationerna. Det är max åtta personer per bord och vi serverar allt på tallrik och har ingen buffé varken för sallad eller annan mat. Det är viktigt att boende, besökare och personal känner sig trygga, säger Mikael Larsen.

Fakta

I kommunen finns fyra restauranger som vänder sig till äldre och funktionshindrade. Restaurang Bellevue, Löderupsgården, Väderlekens restaurang och Räfsans bykrog.

Dagens lunch för pensionärer är subventionerat av kommunen och kostar 65 kr vardag och lördag, samt 70 kr söndag och helgdag. I priset ingår måltidsdryck och kaffe. Restaurangerna är kontantfria.

Öppettider

Måndag - söndag 11.30 - 14.00

Menyerna finns att läsa på kommunens hemsida - klicka på denna länk.

Kontakt för mer information

Mikael Larsen, enhetschef kostenheten Ystads kommun, mikael.larsen@ystad.se, 0411-57 70 73


Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.