2020-01-30 07:30Pressmeddelande

Presskonferens: Internationell höghjulingstävling 26-28 juni i Ystad

Den 26-28 juni avgörs för första gången i modern tid i Sverige en tävling för höghjulingar. Foto: Jens NordströmHöghjuling. Foto: Jens Nordström

Sweden 3 days - internationell höghjulingstävling 26-28 juni i Ystad

Välkommen på presskonferens

När: onsdag 5 februari kl 14.00

Plats: Ystad Saltsjöbad i Ystad

Den 26-28 juni avgörs för första gången i modern tid i Sverige en tävling för höghjulingar. Cyklister från hela Europa kommer till Skåne för att under tre dagar köra fyra olika lopp på fyra olika platser. För att ställa upp i och genomföra ett race med höghjulingar krävs både mod, koncentration och fysik. Att tävla tre dagar i rad blir en ny erfarenhet för samtliga deltagare; ett ”etapplopp” för höghjulingar har troligtvis aldrig tidigare genomförts. Men sommaren 2020 är det dags! SWEDEN 3 DAYS kommer att ha Ystad som bas. Arrangör är sweden3days med stöd av Ystads kommun, HÖK (Höghjulingsklubben) och lokala cykelklubbar.

All information om tävlingen kommer att finnas på hemsidan (www.sweden3days.se). Etapp 2 (som körs i Lunds centrum) och etapp 3 (som körs i Ystad) förväntas blir de stora publikfesterna. Tävlingen livestreamas med engelsk kommentator.

På presskonferensen ges möjlighet att intervjua cyklister och provsitta cyklar .

Meddela gärna om ni kommer:  info@standardhighwheels.se         

Fakta

Vad är en höghjuling? En höghjuling är den typ av cykel som användes omkring år 1880. Cyklarna med sin unika karaktär konkurrerades snabbt ut av den moderna cykeln (den s k ”säkerhetscykeln”) när denna introducerades omkring år 1890. Höghjulingen har dock på senare år upplevt en renässans och cykeltypen tillverkas åter. Utan luft i däcken, utan kedjor, utan växlar, utan bromsar. Men med gigantiskt stora framhjul.

 

 Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.

Kontaktpersoner

Charlotte Larsson
Kommunikatör
Charlotte Larsson