2021-06-30 06:00Pressmeddelande

Ny metod ska minska nedskräpningen i Ystad

Markdekaler för rökareMarkdekaler för rökare

För några veckor sedan sattes en utställning ut i Ystad i syfte att uppmärksamma nedskräpningen och hur det påverkar människan, samhället och klimatet. Nu sätts även markdekaler upp för att hjälpa invånarna att göra rätt.

Att människor skräpar ner och att rökare slänger fimpar runt omkring sig är inget nytt. En skräpmätning som gjordes förra året visade att Ystadsborna slänger nästan fyra fimpar, tre plastföremål och ett pappersföremål per tionde kvadratmeter.

Ystads kommun jobbar kontinuerligt med att minska nedskräpningen och har nu tagit ytterligare åtgärder för att komma tillrätta med nedskräpningsproblematiken i kommunen. Detta i form av dekaler som klistras på marken i anslutning till askkoppar och soptunnor så att invånarna lätt ska kunna vägledas till dessa.

- Fimpar, plast och papper är det största nedskräpningsproblem vi har som också sätter stor press på djur- och naturliv, säger Elin Jöryd, kommunikatör på avfallsenheten i Ystads kommun. Fler måste ta ansvar och hjälper vi Ystadsborna på traven genom att göra det lätt för dem att göra rätt, så hoppas vi kunna minska nedskräpningen.

I mitten av juni satte också Ystads kommun upp en utställning utomhus om nedskräpning och hur det påverkar människor, samhället och miljön. Utställningen finns på Segelgatan vid Marinan och kommer att vara kvar där till den 14 juli.

Kontaktperson
Elin Jöryd, kommunikatör på avfallsenheten i Ystads kommun, 0730-70 48 54, Elin.joryd@ystad.se

 


Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.

Relaterad media