2021-05-18 06:30Pressmeddelande

Minnessten för veteraner i Ystads kommun

För att hedra veteraner har Ystads kommun beslutat att resa en minnessten. Detta till ära för de som kämpat för fred, frihet och demokrati genom sitt deltagande i fredsbevarande och fredsskapande insatser på olika sätt runt om i världen.

Minnesstenen kommer att placeras på Anna Lindhs plats vid småbåtshamnen i Ystad. Här skapar kommunen en plats att i gemenskap eller för sig själv, hedra de som gjort en ovärderlig insats för freden. Intill stenen kommer finnas en bänk att slå sig ner på, med havet som blickfång. Samtidigt som livet självt pågår runt om i en vardagsnära miljö. Arbetet med att ta fram stenen och placering är ett samarbete mellan Ystads kommun och lokala företrädare för veteranförbundet.

På veterandagen, den 29 maj, invigs minnesstenen med en livesänd ceremoni öppen för alla att se på veteranförbundets Youtube-kanal. På programmet finns bland annat invigningstal av Sverker Meyer (M), kulturnämndens ordförande. Jerker Westdahl från Sveriges Veteranförbund håller tal och delar ut förtjänstmedaljer. Det blir sång och musik med Anna-Hanna Rosengren och Roland Andersson och dessutom deltar tornväktare Roland Borg.

Invigningsceremonin arrangeras av Veteranförbundet.

Vill ni bevaka invigningen går det bra att kontakta kulturutvecklare Susann Roos, se nedan.

Kontakt för mer information:

Susann Roos, kulturutvecklare Ystads kommun,  susann.roos@ystad.se, 0709-47 71 40

 


Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.