2025-03-31 06:04Pressmeddelande

Minister besökte Ystads kommuns placeringsenhet för utsatta barn

Gruppfoto på deltagarna från ministerns besök i Ystads kommunSocialtjänstministern tillsammans med representanter från Ystads kommun

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall träffade på fredagen Ystads kommuns placeringsenhet för att ta del av erfarenheter från en väl fungerade verksamhet som bland annat arbetar med att följa upp placerade barn.

Placeringsenheten hjälper utsatta barn och unga att få ett familjehem, jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson. Verksamheten och dess arbetsprocesser har utvecklats mycket tack vare ett tillåtande arbetsklimat där det ges möjlighet till ständig utveckling. Socialtjänsten arbetar också tätt ihop med skolan kring de placerade barnens skolgång. En annan bidragande faktor är att kommunens ledning och politiker vill investera i barns framtid och i de barn som är mest utsatta i samhället.

-Vi är glada över att socialtjänstministern har valt att besöka vår verksamhet som vi är mycket stolta över. Vi ligger långt framme i arbetet med placerade barn, och vi vill visa att det finns välfungerade verksamheter inom svensk samhällsvård som gör det yttersta för att tillgodose dessa barns behov, säger Josefin Hallgren, enhetschef på placeringsenheten.

-Vi hoppas att ministerns besök ska kunna bidra till att vårt arbete sprider sig nationellt och kan inspirera andra kommuner, säger Josefin.

Utmaningar

Även problem och utmaningar lyftes i dialogen med ministern. Att det finns lagar, som i teorin är positiva, men som tyvärr fungerar sämre i praktiken. Ett exempel är lagstiftningen om vårdnadsöverflyttningar som gör att processerna i Tingsrätten tar för lång tid och gör att barn kan behöva vänta i flera år på att processen blir klar. Ett annat är det nationellt stora behovet av fler familjer som har tid, möjlighet och viljan att ta emot ett barn i sitt hem.

– Det är samhällets ansvar att se till att de barn och unga som befinner sig en utsatt situation får det skydd och stöd som de har rätt till. Detta försvåras bland annat av bristen på familjehem och minskar möjligheten att arbeta förebyggande, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Vill du göra en insats för ett barn eller en ungdom?

Läs mer hur du kan bli kontaktperson, kontaktfamilj, jourhem eller familjehem.


Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.


Kontaktpersoner

Anna Bäckstrand
Kommunikationschef
Anna Bäckstrand
Anna Bäckstrand, kommunikationschef Ystads kommun