2023-01-26 14:34Pressmeddelande

Kockduellen på Risselmagasinet mellan grundskolor

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad GymnasiumRestaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad Gymnasium

Stadsfinal i Kockduellen går av stapeln fredagen den 3 februari 2023 på Risselmagasinet

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävlingstadsfinalkval till riksfinal och slutligen riksfinal. Kockduellen är en tävling som samlar högstadieelever, hem- och konsumentkunskapslärare och gymnasieskolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Den 3 februari 2023 kommer elever från Pästamosseskolan från Skurup, Kastanjeskolan från Tomelilla, Norreportskolan och Västerportskolan från Ystad att tävla i Kockduellen - stadsfinalen på Ystad Gymnasium. Vem kommer att vinna?

Ungdomarna från högstadiet kommer att delas upp i lag och tävlar mot varandra i gymnasieelevernas utbildningskök. De ska tillaga en varmrätt utifrån en råvarukorg som branschorganisationen Visita satt ihop. Eleverna får själva kombinera en maträtt och recepten har de tränat på hemma eller i skolan.

Gymnasieelever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad Gymnasium kommer att finnas tillhands i köket för att stötta upp 8:orna och 9:orna.

Jury bedömer maträtterna
Maträtten kommer sedan att bedömas av en jury med yrkesverksamma kockar. Vinnande laget i stadsfinalen skickar in sitt kvalbidrag till branschorganisationen Visita. En expertjury som består av representanter från branschen väljer sedan ut tio lag som får tävla i riksfinalen. Riksfinalen kommer att hållas i Stockholm under våren 2023.

"Det här är ett bra sätt att visa hur man kan laga mat på lite roligare sätt i tävlingsform", säger Rune Olsson som är yrkeslärare Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad Gymnasium.

Läs mer om Kockduellen här: Vad är kockduellen? | Världens Jobb! (varldensjobb.se)

Plats: Risselmagasinet, Ystad Gymnasium
Tid: Uppstart kl 8.30, lagen börjar i köket från kl 8.50 och pågår sedan hela dagen.
Skolor som tävlar: Pästamosseskolan från Skurup, Kastanjeskolan från Tomelilla, Norreportskolan och Västerportskolan från Ystad.

Kontaktperson
Rune Olsson, yrkeslärare Restaurang- och livsmedelsprogrammet
0704 - 34 05 45, rune.olsson@edu.ystad.seOm Ystads kommun

Ystad Gymnasium ligger mitt i Ystads stadskärna och vi har utbildat ungdomar sedan år 1913! Vi erbjuder många olika gymnasieprogram, både högskoleförberedande, yrkesprogram, anpassad gymnasieskola och introduktionsprogram. https://www.ystadgymnasium.se


Kontaktpersoner

Annajohanna Thuresson
Marknadsstrateg Ystad Gymnasium
Annajohanna Thuresson