2022-07-18 13:05Pressmeddelande

Fettrattar ska minska förekomsten av fett i avloppet

Häll fettet i tratten till en vanlig flaska, t.ex. PET-flaska. Bilden visar hur enkelt det är att använda fettratten.

När du sköljer ner matfett och matoljor i vasken kan det orsaka stopp i avloppsrören. I ett samarbete mellan VA- och Avfallsenheterna delar Ystads kommun nu ut fettrattar till hushållen för att hjälpa dem att undvika fett i avloppet.

- Stopp i avloppet kan leda till översvämningar, som blir dyra både för den enskilda och för samhället. Med en fettratt kan du skydda ditt avlopp. Du samlar enkelt upp överblivet matfett i en vanlig flaska. När flaskan är full slänger du den i restavfallspåsen eller lämnar den till återvinning på återvinningscentralen, säger Sara Bengtsson, Miljöingenjör på VA.

Lukten av fett drar dessutom till sig råttor och annan ohyra. Att samla upp överblivet matfett istället för att hälla ner det i vasken är därför också ett bra sätt att undvika råttor och andra skadedjur. Matfett går dessutom att återvinna, så genom att lämna det till återvinningscentralen gör du dubbel samhällsnytta.

- Matfett och matoljor kan bland annat ersätta palmolja inom kemteknisk industri. Alltså kan återvinning av begagnade frityroljor och matfetter motverka regnskogsskövling, säger Emma Nilsson, Miljöstrateg på Avfallsenheten.

Från och med 18 juli kan alla Ystadsbor hämta en fettratt på ett av kommunens utlämningsställen:

  • Nya Rådhuset, Österportstorg 2
  • Tekniska avdelningen, Koppargatan 7
  • Reningsverket, Västerleden 129

Så använder du din fettratt:

1. Efter matlagning: Låt matfettet svalna.
2. Häll fettet i tratten till en vanlig flaska, t.ex. PET-flaska.
3. Stäng tratten och spara till nästa användning.
4. När flaskan är full slänger du den i restavfallspåsen eller lämnar den till återvinning på återvinningscentralen. Tänk på att skriva på flaskan vad den innehåller!

Livsmedelsverksamhet

Även livsmedelsverksamheter kan lämna överblivet matfett till återvinningscentralen. Dock gäller samma mängd som för hushållen – max 5 liter per besök – och verksamheter betalar för att lämna avfall till återvinningscentralen. Har man stora mängder matfett och matoljor, eller inte har möjlighet att köra iväg det till återvinningscentralen, kan man istället anlita en av de entreprenörer som samlar in matfett från livsmedelsverksamheter.Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.


Kontaktpersoner

Miljöstrateg
Emma Nilsson