Kommunen planerar att öppna en familjecentral för blivande föräldrar och barnfamiljer på Missunnavägen. Ystads kommun och Capio har nu skrivit på ett hyresavtal med Ystad Industrifastigheter. Om allt går som planerat kan centralen öppna under 2025.
– Familjecentraler finns i flera andra kommuner, och att kunna öppna en central i Ystad är efterlängtat. Ett undertecknat hyresavtal för fastigheten ”Bommen 1” på Missunnavägen betyder att vi nu har en ändamålsenlig lokal och kan fortsätta våra förberedelser för införandet, säger Stefan Ahlbäck, chef för utbildningsförvaltningen.
En familjecentral riktar sig till blivande föräldrar, och familjer med barn i åldern 0-6 år. Målet är att främja god hälsa hos både barn och föräldrar genom samarbete mellan mödra- och barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst.
Familjecentralen riktar sig till hela familjen. Här finns barnmorskor, sjuksköterskor, förskollärare, socionomer och ibland psykologer som arbetar tillsammans kring barnfamiljen.
– Det är mycket glädjande att vi nu är ett steg närmre att kunna förverkliga vår plan. Vårt mål är att kunna erbjuda en mötesplats med flera olika professioner och en enkel väg till samlat stöd för vårdnadshavare, säger Caroline Ekstrand, verksamhetsutvecklare på social- och omsorgsförvaltningen.
Familjecentralen är en plats där familjer ska kunna få kvalitativt stöd på en och samma plats. Arbetet bygger på ett hälsofrämjande och förebyggande perspektiv, och fokuserar på barnets och familjens bästa – enligt FN:s barnkonvention.
Familjecentralens verksamhet ska bidra till att minska hälsoklyftor bland barnfamiljer och är en viktig del av det lokala och regionala folkhälsoarbetet.
– Äntligen! Familjecentralen erbjuder ett värdefullt stöd till barn och familjer. Detta blir ett kraftfullt lyft för det förebyggande arbetet i kommunen, som bidrar till att skapa trygghet och undvika psykisk ohälsa, säger Per-Olof Lind, barn- och utbildningsnämndens ordförande.
En familjecentral ska innehålla minst barnmorskemottagning, barnhälsovård, öppen förskola samt socialtjänstens förebyggande arbete. Men det kan också ingå fler professioner. Genom att samla dessa under samma tak blir det lättare att tidigt upptäcka familjers behov av stöd.
– Detta är ett stort steg framåt för Ystad. Familjecentralen kommer att bli en viktig resurs för Ystads barnfamiljer, där vi kan fånga upp behov och erbjuda stöd i ett tidigt skede, säger Paula Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.
Med en familjecentral i Ystad förbättrar vi samverkan mellan myndigheter samt erbjuder en mötesplats och snabbare hjälp och stöd för familjer utan socialt nätverk eller sysselsättning, eller som vill vara hemma en längre period med sina barn.
Familjecentralen skulle till exempel kunna erbjuda föräldrautbildningar och tematräffar, samt göra faderskapstester mer tillgängliga. Den skulle också kunna vara en stödjande mötesplats för vårdnadshavare.
– En familjecentral ger oss en möjlighet att fortsätta utveckla arbetet med Backa barnet för de yngsta barnen och deras familjer. Vi vill utveckla det fullt ut för att nå målet att erbjuda jämlikt föräldrastöd till förstföderskor och till dem som väntar sitt första barn i Sverige. Idag gör vi bara det till viss del, säger Alexandra Hansson, folkhälsostrateg för barn och unga på utbildningsförvaltningen.
Kontakt:
Stefan Ahlbäck, chef för utbildningsförvaltningen i Ystads kommun
0411-57 71 01
stefan.ahlback@ystad.se
För mer information om Capios medverkan:
Christina Nilsson, verksamhetschef Capio Ystad
0704-50 18 17
christina.nilsson@capio.se
Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.