Årets Resterkocken är avslutad och nu är äntligen vinnarna korade! I år kom rekordmånga bidrag in – däribland det vinnande bidraget från Internationella Engelska Skolan i Lund! Även Hedeskoga skola finns med bland de vinnande bidragen.
Årets första pris går till klass 9C på Internationella Skolan i Lund.
Med sin resträtt ”Höst” vinner Elle Hoveman och Liv Altarac 10 000 kr till sin klasskassa. Juryn motiverar årets vinnare med att "de har inte bara tagit tillvara på mjuka jordärtskockor, de visar också att samma råvara kan tillagas på flera olika sätt vilket inte bara bidrar till mindre svinn utan också till olika texturer och smaker som gör varje måltid godare”.
Vi vill också passa på att säga grattis till Hedeskoga skolans förskoleklass i Ystad som finns med bland de 22 vinnande bidragen.
Lova Olsson från Hedeskoga skolas förskoleklass vinner med sin kycklingpasta. ”Lova bjuder på en rätt som inte räds för att ta hand om det som gömmer sig i kyl och frys. Hon har tagit hand om flera råvaror som varit rest från annan middag, nyligen gått ut eller som har frysts in”, säger Andreas Johansson, miljöstrateg på Avfallsenheten i Ystads kommun. ”Genom att ta hand om rester varierar man det man äter, vilket är både nyttigt och kreativt”. Lovas bidrag prisas med ett presentkort värt 900 kr från Matsmart.se till hela klassen. Grattis!
Se alla vinnande bidrag på resterkocken.se.
Fakta
Varje år slänger svenska hushåll ca 900 000 ton matavfall där ca hälften av maten hade kunnat ätas. Resterkocken har därför som mål att minska matsvinnet i hushållen samt att öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden och samtidigt bidra till att man kan spara minst
3 000-6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB och LSR samt Svenljunga och Kristianstad.
Kontakt
Andreas Johansson, miljöstrateg på Avfallsenheten i Ystads kommun, 0761-16 29 86, andreas.johansson@ystad.se
Kommunikatör
Elin Jöryd, 0730-70 48 54, Elin.joryd@ystad.se
Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.