2021-10-11 06:44Pressmeddelande

Backåkra Summit 2021 – Välkommen på pressträff 24 oktober kl 15:45

Martin Andersson, Odling i balans
Henrietta Hansson, vd Sparbanken Syd
Oscar Hugoson, Vd Scanfill Polykemi Group
Karin Heri, MFF ansvarig,  för samhälls- och hållbarhetsfrågor
Anders Nilsson, Head of Operations ESS Group
Henrik Fajerson, OneS...Deltagarna i Backåkra Summit 2021 är företagsledare från olika branscher.

Söndagen den 24 oktober bjuder Ystads kommun in åtta företagsledare och näringslivsprofiler från olika branscher, till ett samtal kring affärsmässig hållbar utveckling på Dag Hammarskjölds Backåkra. Samtalet leds av Kristina Yngwe, riksdagsledamot och Bo Nilsson, grundare av A Sustainable Tomorrow.

Anmäl dig senast 20 oktober till Jamie Rasmussen marknadskoordinator Ystads kommun: Jamie.rasmussen@ystad.se

Syftet med samtalet är att diskutera hur vi i Sverige tillsammans kan driva affärsmässig hållbar utveckling och identifiera områden för samverkan kring gemensamma möjligheter och utmaningar. I samtalet används Ystadmodellen och de Globala målen som verktyg.

Kristina Yngwe, riksdagsledamot och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet och Bo Nilsson, grundare och ägare av A Sustainable Tomorrow leder samtalet som kommunen valt att förlägga på Dag Hammarskjölds Backåkra.

- Miljön på Backåkra är helt rätt för vad vi vill åstadkomma med arrangemanget; att i avskildhet kunna dryfta idéer, tankar och utmaningar tillsammans i Dag Hammarskjölds anda. Vårt mål är också att Backåkra Summit ska bli årligt återkommande och på sikt även locka internationella företagsledare. Då fungerar Backåkra i sig själv som ett dragplåster, säger Johan Österberg, marknads- och näringslivschef på Ystads kommun.

Deltagare från skilda branscher gynnar innovation

Förhoppningen är att deltagarna kommer fram till ett gemensamt uttalande om affärsmässig hållbar utveckling i Sverige.

- Vi har bjudit in företagsledare utifrån områden kopplade till utsläpp och energiförbrukning som vi människor kan påverka. De globala målen är odelbara, det vill säga de går in i varandra. Affärsrelationer kopplade till de globala målen blir därmed branschöverskridande och innovationskraften stärks när olikheter möts, säger Lotte Nilsson, näringslivsutvecklare på Ystads kommun.

Deltagarna i Backåkra Summit är:

  • Jord- och skogsbruk: Martin Andersson, Odling i balans
  • Bygg: Henrik Fajerson, projektutvecklare OneSkanska
  • Energi: Jessica Fredson, vd Ystad Energi
  • Finans: Henrietta Hansson, vd Sparbanken Syd
  • Genomförande och globalt partnerskap (Globala målen nr 17: Karin Henri, ansvar för samhälls- och hållbarhetsfrågor MFF
  • Industri: Oscar Hugoson, vd Scanfill Polykemi Group
  • Mat- och besöksnäring: Anders Nilsson, Head of Operations ESS group
  • Transport: Mårten Nordström, regionchef Vossloh

Välkommen till pressträffen då deltagarna gör ett gemensamt uttalande. Här finns även möjlighet för intervjuer.

Kontakt för mer information

Johan Österberg, marknads- och näringslivschef Ystads kommun, johan.mars-osterberg@ystad.se, 0709-47 79 35

Anmälan – senast 20 oktober

Anmäl dig till Jamie Rasmussen marknadskoordinator, Jamie.rasmussen@ystad.se

Backåkra Summit genomförs med stöd av Sparbanken Syd.


Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.