2020-06-29 09:04Pressmeddelande

Åvallafestivalen blir digital - sommaraktivitet från Kultur Ystad

Den 22–26 juli utmanar Kultur Ystad ungdomar att genomföra fem olika challenges och presentera sitt deltagande digitalt. När årets Åvallafestival utgår kliver Åvalla Challenge Week in med en ny typ av festival.

Det har inte undgått någon att världen inte riktigt är sig lik. Att vi inte kan träffas i stora samlingar gör det inte mindre viktigt för oss att umgås kring aktiviteter – tvärtom. 

Härma en emoji eller slumpa fram poesi

Utmaningarna kommer att utformas för att veckan ska innehålla en bredd i aktiviteter.

– Det ska finnas en utmaning för alla, precis som på en fysisk festival. Det bästa med en digital utmaningsvecka är att tid och plats inte längre sätter några ramar. Man kan välja själv när och varifrån man vill delta, säger Susann Roos, kulturutvecklare vid Ystads kommun.

Ett bestående kreativt alternativ?

Initiativet började som en anpassning till världsläget men är nu lika mycket en chans att lansera nya kreativa vägar till kultur i Ystad. Om det kommer igen nästa år återstår att se.

– Vi ser fram emot att ta del av deltagarnas engagemang i år, och vem vet, det kanske inte alls är sista gången vi utmanar våra ungdomar på de här sättet, avslutar Susann.

Om Åvalla Challenge Week

Åvalla Challenge Week är en vecka där olika utmaningar presenteras och genomförs digitalt. Initiativet är en sommaraktivitet från Kultur Ystad som syftar till att aktivera deltagarna tillsammans, fast på avstånd.

Målgruppen är unga i Ystad, men alla som känner för att delta är välkomna att testa sig själv mot de olika uppdragen och posta sina bidrag på instagram. Dessutom har alla deltagare chans att vinna fina priser.

Information hittar du på avallachallenges.se


Om Ystads kommun

Ystad ligger på Sveriges sydkust med fyra mil sandstränder. Här finns goda färjeförbindelser både mot Bornholm och Polen och tåg till Malmö, Lund och Köpenhamn går varje halvtimma. E65 mot Malmö och Köpenhamn och vidare norrut är även en viktig förbindelse. Kommunen har drygt 30 000 invånare. En stor del av arealen är jordbruksmark men här finns även flera naturreservat och natura 2000-klassade områden, till exempel Ystad Sandskog alldeles bredvid stadskärnan och Sandhammaren i öster. Ystad är en regional kärna med sjukhus, polis, tingsrätt, men också många skolor i olika driftsformer, från förskolor till gymnasier och vuxenutbildning. Näringslivet är väl differentierat med ca 3 800 företag varav många är internationellt verksamma. Kulturlivet är aktivt med bland annat Ystad teater, filmproduktion i Ystad Studios och den årliga internationella jazzfestivalen Ystad Sweden Jazz Festival.

Kontaktpersoner

Charlotte Larsson
Kommunikatör
Charlotte Larsson