WeMinds rapport ”Fem steg mot en bättre psykiatri” visar hur ett arbetssätt baserat på klinisk kompetens och mätning av behandlingsutfall kan leda till kortade vårdtider, goda behandlingsresultat och hög patientnöjdhet.
Utgångspunkten har varit en ödmjukhet mot de egna resultaten och en insikt att det finns ett utrymme för förbättring. Trots goda resultat generellt visade WeMinds mätningar att behandlingen för depression kunde förbättras. Hypotesen var att diagnosen behövde sättas mer noggrant och ett utredningsarbete påbörjades.
– Vi genomförde en stor journalgranskning och tittade på hur diagnosen ställts och om man tillräckligt tagit hänsyn till andra faktorer som exempelvis samsjuklighet med ångest- eller personlighetssyndrom, berättar Lisa Wahlström Amnéus, verksamhetschef på WeMind.
De patientgrupper som urskilde sig i samband med granskningen visade sig ha en symptombild i linje med depression, men som vid närmare analys inte sällan hade en annan primär problematik som behövde fångas upp bättre. Utifrån patientgruppens komplexitet valde mottagningen nya bedömningsmetoder för en mer träffsäker diagnostik.
Efter fyra månader genomförde mottagningarna en ny journalgranskning där det framkom att depressionsbedömningarna höll en betydligt högre kvalitet. Patienterna kunde nu matchas bättre till verksamma behandlingsinsatser, med en överraskande stor ökning av behandlingsresultaten som följd.
– Vi kunde se att gruppens symtomreduktion hade förbättrats med hela 50 procent, berättar Lisa.
Med hjälp av evidensbaserade metoder har WeMind även kunnat korta vårdtiderna för personer med depression, GAD och PTSD och förenklat vårdprocessen för personer med bipolär sjukdom. Detta utan att kompromissa på vårdkvalitén och patientnöjdhet.
- Det sägs ibland att vården, och särskilt den psykiatriska vården, är för komplex för att bedriva systematiskt förbättringsarbete med mätbara resultat. Vi hoppas kunna inspirera till motsatsen, säger Urban Pettersson Bargo, VD på WeMind.
I WeMinds rapport ”Fem steg till bättre resultat inom psykiatrin” kan du läsa mer om deras evidensbaserade utvecklingsarbete här!
WeMind är en av Sveriges största privata leverantörer av psykiatrisk vård. Idag ansvarar WeMind för delar av öppenvårdspsykiatrin i tre regioner: Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Sammanlagt har vi 13 mottagningar runt om i landet. WeMind är även verksamma inom områdena BUP i Region Kronoberg samt Individ och Familj och har flera HVB-hem och en behandlingsskola. På WeMind är vi ca 450 anställda som hjälper drygt 23 000 patienter med behandling årligen.