Samma behandlingseffekt för patienten på en tredjedel av behandlartiden. I region Stockholm inrättades i år en reguljär BUP-verksamhet för internetbehandling och fler regioner lär följa. Vi intervjuade Fabian Lenhard, kvalitetscontroller på WeMind Psykiatri och forskare på Karolinska Institutet om internetförmedlad KBT för barn- och unga.
Hur fungerar internetbaserad behandling?
Forskning har länge visat att internetförmedlad KBT för vuxna kan ge samma behandlingsresultat som fysiska besök. På senare tid har det kommit allt fler studier som visar lovande resultat även för barn och unga. Ungefär hälften bli hjälpta av behandlingen. Men det tar bara en bråkdel av resurserna; det tar ungefär 20 minuter per vecka i behandlartid, jämfört med ett fysiskt besök som tar 45-60 minuter.
Hur går behandlingen till?
Det vanligaste upplägget är en webbkurs där man varje vecka får tillgång till en ny modul med texter, video och övningar som man ska arbeta med under veckan. Som stöd har man en behandlare som följer utvecklingen, ger feedback på hemuppgifter och svarar på frågor över mejl inom ett dygn.
Något man sett kliniskt är att föräldrarna spelar en viktig roll vid internetbaserad behandling. De engagerar sig, stöttar och gör behandlingen tillsammans med sin ungdom. Det gör att jag inte skulle rekommendera den här typen av behandling till en familj som har mycket annat att tänka på just då. Men exakt vad som utmärker lyckade behandlingar vet vi inte. Det är en forskningsfråga framöver, så att vi träffsäkert kan identifiera patienter som ska få den här typen av behandling.
Vad tycker patienterna?
Vi har gjort flera kvalitativa studier för att följa upp hur familjerna upplever behandlingen. Många uppskattar tillgängligheten. Att man kan göra modulerna när det passar familjen och att man får snabb återkoppling från sin behandlare. Många upplever också en starkare känsla av självständighet, att familjen har klarat svårigheterna på egen hand. Det är en spännande aspekt, tycker jag, som kan stärka familjen.
Vilken roll har internetbaserad behandling i framtidens barn- och ungdomspsykiatri?
Det finns stor potential, framför allt för de familjer som bor långt bort från specialiserade barnpsykiatriska kliniker eller av annat skäl inte kan ta sig till en fysisk mottagning. För många känns det inte som ett lika stort steg att söka digital vård, vilket gör att man kan komma in tidigare i förloppet. Det kan också korta köerna eftersom varje behandlare kan ta fler patienter.
Tror du att internetbehandling kommer att ersätta fysiska mottagningar?
Nej, som sagt så funkar behandlingen för ungefär hälften. Stepped care verkar vara den rimligaste modellen i dagsläget, där iKBT är ett första steg som kan hjälpa många men inte alla. Sedan måste möjligheten finnas till skräddarsydd behandling.
Jag tror att man kommer att vilja erbjuda internetbehandling och fysiska besök under samma tak, på specialiserade mottagningar. Det har också att göra med behandlarna. Det krävs speciell kompetens för internetbehandlare, att man kan anpassa sin skriftliga kommunikation efter familjens förståelse. Det är viktigt att man gör korrekta bedömningar och följer måendet nära, bland annat med regelbundna symtomskattningar, och det kräver specialistkompetens. Vi har också sett att behandlarna uppskattar variationen, där man både får flexibiliteten av internetbehandling och kan träffa patienter för fysiska besök.
Vad är på gång inom forskningsfältet just nu?
På Huddinge testar de konceptet accelererad vård. Behandlingen börjar med låg grad av behandlarstöd och för de som inte svarar på behandlingen så intensifieras stödet. Det är ett intressant koncept som möjliggör anpassningar efter patientens behov.
Det pågår också forskning kring andra terapiformer, exempelvis psykodynamisk terapi. Den stora massan av studier har gjorts på KBT-grund men det finns inget i internetupplägget som utesluter andra metoder. Där är dock evidensläget mer osäkert i dag. Vi kommer att se en snabb utveckling de kommande åren.
WeMind är Sveriges största privata leverantör av psykiatrisk vård. I dag ansvarar WeMind för delar av öppenvårdspsykiatrin i fyra regioner: Västra Götaland, Region Stockholm, Region Skåne och Uppland. WeMind har sammanlagt 17 mottagningar med 450 anställda och drygt 23 000 patienter under behandling årligen.