2020-02-17 10:00Bloggpost

5 snabba frågor: Johan Skånberg, medicinskt ansvarig läkare

null

Psykiatrikern Johan Skånberg är ny medicinsk chef på WeMind Stockholm Sydost. Han har tidigare arbetat på Psykiatri Sydväst och som chef byggt upp Affektiva-, Ångest- och Traumaprogrammet, samt suttit i Psykiatri Sydvästs ledningsgrupp. Han har sedan år 2014 varit med i SLSO:s processägargrupp för Ångestsyndrom/OCD och tagit fram processkartorna som används i dag.

Hej Johan! Varför sökte du dig till WeMind?

Jag hade egentligen inga planer på att byta jobb och blev själv lite överrumplad när den här möjligheten dök upp. Jag hade sedan tidigare en positiv bild av WeMind, framför allt det som jag sett och hört av arbetet med ångest och depression. När vi hade vårt första möte så kände jag att det var så många delar i deras vision av framtidens psykiatri som helt stämde överens med min egen.

Du har varit med och tagit fram det regionala vårdprogrammet för behandling av ångestsyndrom. Är det något från det arbetet du tar med dig till WeMind?

En viktigt lärdom är vikten av att använda sig av de behandlingsrekommendationer som tas fram av de stora institutionerna som Socialstyrelsen, SBU, NICE etc. Att göra en sammanställning av evidensläget, med litteratursökningar och värdering av studier, är oerhört resurskrävande.

Vad får dig att trivas på jobbet i dag?

Mina nya kollegor och att jag känner att jag befinner mig i en kreativ och framåtsträvande miljö, vilket känns fantastiskt!

Vilken är den största utmaningen du ser i ditt arbete?

En utmaning jag ser är hur vi i Sydost kan skapa diagnosspecifika vårdprocesser samtidigt som enheterna är så geografiskt utspridda.

Vilken är den största utmaningen du ser för svensk psykiatri framöver?

Idag är det mycket fokus på att skapa vårdprogram och standardiserade vårdprocesser, vilket är bra. Problemet är att det redan finns otroligt mycket bra guidelines som inte följs.

Min erfarenhet är att för att detta skall ske så behöver vi mäta vad vi gör, och framförallt hur det går för patienterna och återkoppla det till verksamheten. Då kan vi skapa en förändring. Här ser jag WeMind som en föregångare och ett exempel för psykiatrin i Sverige.


Om WeMind AB

WeMind är Sveriges största privata leverantör av psykiatrisk vård. I dag ansvarar WeMind för delar av öppenvårdspsykiatrin i fyra regioner: Västra Götaland, Region Stockholm, Region Skåne och Uppland. WeMind har sammanlagt 17 mottagningar med 450 anställda och drygt 23 000 patienter under behandling årligen.


Kontaktpersoner

Thomas Tegenmark
Vice vd
Thomas Tegenmark