2018-10-02 08:05Pressmeddelande

AR en revolution för medborgardialogen

null

Förra året marknadsfördes mer än en fjärdedel av alla nybyggda lägenheter i Sverige med hjälp av det svenska techbolaget wec360°:s visualiseringsteknik. Tillsammans med Samsung gör bolaget nu en stor satsning på offentlig sektor, där man ser att nyttan med tekniker som AR är ännu större.

”Att städer utvecklas fort är spännande. Men det påverkar också förutsättningarna för stadens medborgare. Vi tror verkligen på att invånare som är involverade och engagerade är nyckeln till att få utvecklingen att gå i rätt riktning. Tekniker som Augmented Reality ökar möjligheten för medborgare att förstå sina förutsättningar i den framtida staden”, säger Per Hjaldahl, utvecklingschef på wec360°.

Med Augmented Reality (eller ”AR”) kan användaren få upp en fullt interaktiv modell av en byggnad, ett område eller en hel stadsdel direkt i sin mobiltelefon eller surfplatta. I praktiken kan de sedan ”placera” den framtida stadsdelen direkt på sitt frukostbord för att sedan vända och vrida på den. Eller placera den på gatan för att uppleva den i full skala.

Syftet med AR är att skapa en överblick och förståelse för sånt som annars kan upplevas komplext eller abstrakt. Men det finns fler poänger: ”En effekt av att använda så ny teknik som AR är att människor via nyfikenheten för tekniken involveras i projekt som de kanske annars inte hade engagerat sig i. Att AR är så väldigt lättillgängligt och funkar direkt i användarnas egna telefoner eller surfplattor hjälper också till avsevärt,” säger Per Hjaldahl.

I samarbete med Samsung

wec360° har ett långt samarbete med Samsung. För satsningen mot medborgardialog har man tittat på hur man gemensamt kan skapa förutsättningar för kommunerna och städerna att kommunicera kring framtida projekt. Christian Kyllerman på Samsung: ”En utmaning är att hitta sätt att möta medborgarna på ett effektivt sätt, för att informera och föra dialog kring projekten. När vi kombinerar Samsungs skärmar, surfplattor och telefoner med wec360°:s innehåll får vi ett otroligt kraftfullt verktyg för fasta eller temporära utställningar.”

Tror på stor efterfrågan

Ökade krav på landets kommuner att bli bättre på medborgardialog i kombination med allt mognare konsumentteknik, gör att man spår en drastiskt ökad efterfrågan från offentlig sektor: ”Tekniken finns här nu, och den är tillgänglig för alla. Och den är otroligt effektiv och inspirerande att ta del av. Det är svårt att hitta ursäkter att inte använda den i medborgardialogen. Jag tror vi kommer att se tekniker som AR som ny standard inom offentlig sektor redan inom kort. Vår ambition är att leda och driva på den utvecklingen”, säger Tomas Jenneborg, VD för wec360°.

wec360° är tillsammans med Samsung partners till eFörvaltningsdagarna som i år går av stapeln 10-11 oktober i Stockholm. Förtagen kommer i en gemensam utställning presentera just hur innovativ hårdvara i kombination med avancerad mjukvara skapar lättillgängliga verktyg för medborgardialog. AR är en av teknikerna man presenterar. På eFörvaltningsdagarna möts aktörer inom offentlig sektor och diskuterar den digitala transformationen, och ett av de övriga huvudnamnen i år är FN:s fd vice generalsekreterare Jan Eliasson. 

wec360° är en av Sveriges ledande utvecklare av 3D-visualiseringar av byggprojekt, bland annat med hjälp av VR (Virtuell verklighet) och AR (Förstärkt verklighet). Företagets tjänster och produkter används i första hand för att i tidigt skede inspirera och informera potentiella bostadsköpare om det framtida boendet och dess möjligheter. wec360°:s kunder är i första hand nationellt och internationellt verksamma byggföretag som Skanska, HSB, Peab och Riksbyggen samt allmän­nyttiga bostadsbolag, regionala byggbolag och företag som arbetar med kommersiella lokaler, till exempel Friends Arena. wec360° har utvecklingskontor i Örebro samt marknads- och försäljningskontor i Solna, Göteborg och Malmö. wec360° är officiella samarbetspartners med Samsung. Mer information finns på www.wec360.se


Om wec360° AB

wec360° AB har hjälpt ett stort antal intressenter hitta sin nya bostad. Med våra interaktiva rundvandringar och fotorealistiska stillbilder gör vi det lätt för bygg- och fastighetsbranschens kunder att ta stora beslut. Byggbranschens kunder är vårt fokus Vårt primära mål är att kunder av nyproduktion skall erbjudas det de behöver och vill ha – för att t ex kunna ta beslut om köp av bostad. Genom lyhördhet gentemot slutkundens behov skapar vi tillsammans med kunden kvalitet och effektivitet i försäljningsprocessen. Vår idé Vår idé och ambition är att tillgodose framförallt bygg- och fastighetsbranschen med effektiva verktyg som gör att de kan sälja sina objekt tidigare, och med smidigare processer. Det är vidare också att erbjuda ett helhetstänk som underlättar samarbetet och ökar nyttan med våra produktioner.