Finns det något som kan få en svensk att LÄNGTA EFTER REGN?
Jepp. Sedan Alexander Stutterheim lanserade sin första regnrock går vi lite till mans och längtar efter skyfall. Men på huvudkontoret på Karlavägen i Stockholm är det högtryck.
Aldrig trodde väl Alexander Stutterheim att en humorbefriad kund skulle resultera i att en våt dröm förverkligades. Men exakt så blev det.
2010 SÖDERMALM I STOCKHOLM. Alexander Stutterheim, copywriter på en framgångsrik reklambyrå i Stockholm är en kreativ själ med tusen idéer. Men, han upplever att han inte får ta ut svängarna som han vill och känner sig instängd. Samtidigt går hans morfar bort, och när Alexander rensar ut bland hans tillhörigheter hittar han en gammal regnrock.
En tältliknande, rejäl historia. En idé börjar sakta ta form i hans huvud. Tänk om man skulle kunna göra affärer på schyssta regnrockar i klassisk design? Regnrockar som får folk att längta efter regn.
2018 ÖSTERMALM I STOCKHOLM. I Stutterheims lokaler på Karlavägen råder febril aktivitet. I det 309 kvadratmeter stora kontoret hänger rockar i regnbågens färger på rad. Alexanders dröm om att tillverka regnrockar som människor känner sig snygga i har blivit verklighet. Och det med råge.
Stutterheim har tagit hela världen med storm. Faktum är att efterfrågan är större än tillgången och på fabrikerna sys det regnrockar för fullt.
Johan Loman och Oskar Söderberg (till höger) trivs mycket bra som hyresgäster hos Wallfast. Lokalen är perfekt och känns hemtrevlig.
"Just nu är vår största utmaning att hinna i kapp för att kunna möta efterfrågan", säger Oskar Söderberg, supply och IT-director på Stutterheim.
Han och Johan Loman, marknadschef och medgrundare, beskriver det lite målande som att det "sprutar fram regnrockar", och en snabb blick i konferensrummet där mer än halva ytan är belamrad av rockar bekräftar det han säger.
UNDER DE ÅTTA ÅR som gått sedan Alexander kläckte idén har det hänt mycket. Stutterheim har hunnit byta lokaler flera gånger och huserar numera i en ljus sekelskifteslägenhet med stuckatur och stora, spröjsade fönster på Östermalm.
"I början bedrev vi affärerna från Alexanders lägenhet på Söder. Vi startade en Facebookgrupp och spred ryktet om produktionen till vänner", säger Johan Loman.
Och ryktet spred sig med vindens hastighet. Varje kväll ägnades åt försäljning av regnrockar, och snart fick Alexander Stutterheim en påhälsning av bostadsrättsföreningens representanter, som undrade vad det var för verksamhet som pågick i hans lägenhet.
VID DET HÄR LAGET hade Alexander sagt upp sig från reklambyrån och ägnade sig på heltid åt att kränga regnrockar. Nu var det dags att ta affärerna ett steg vidare, och Stutterheim lyckades komma över en minimal lokal på Åsögatan i Stockholm. Ett hål i väggen som företaget växte ur, efter att entreprenören Mikael Söderlindh, en av männen bakom succéföretaget Happy Socks, klivit in.
Efter en kort mellanlandning på Münchenbryggeriet hamnade Stutterheim i november i Wallfasts rymliga lokaler på Östermalm. Redan i det pampiga trapphuset märks det att det här är något alldeles extra.
"Den här lokalen känns perfekt för oss. Faktum är att vi kom i ordning rekordsnabbt. Vi flyttade in i samband med att vi nyrekryterade, och höll våra intervjuer här. Och fick beröm för hur hemtrevligt vi hade det", säger Johan Loman.
IDAG EXPORTERAS ROCKARNA till hela världen. USA är den största marknaden, och efter det att Jay Z samarbetat med företaget och för varuhuset Barneys tagit fram en svart enkel rock, exploderade det totalt.
"Idag säljer vi rockar till länder där man knappt ens tror att det regnar", säger Johan Loman.
VI FLYTTADE IN I SAMBAND MED ATT VI NYREKRYTERADE, OCH HÖLL VÅRA INTERVJUER HÄR. OCH FICK BERÖM FÖR HUR HEMTREVLIGT VI HADE DET
TEXT ANNA-MARIA STAWREBERG FOTO SAMUEL UNÉUS
Wallfast-koncernen äger och förvaltar närmare 4 000 lägenheter i Stockholmsområdet. Fastigheterna sköts av Wallfast AB och Hässelby Hem AB. Wallfast bedriver ett aktivt miljöarbete för att kontinuerligt minska verksamhetens miljöbelastning och är miljöcertifierat enligt ISO 14001 sedan 2002.