2020-05-26 06:10Pressmeddelande

2,5 miljoner Click & Collect order och 130% ökning i e-handelsorder för omnikanalsföretag

null

2,5 miljoner paket - så många Click & Collect order har nu hanteras och lämnats ut genom Viskans InStore system. KappAhl, Hemtex, Lager 157, Apoteket och MQ är några av alla de företag som förlitar sig dagligen på Viskans system för att serva deras kunder. Viskans senaste undersökning visar dessutom att e-handelsorder hos omnikanalsföretagen har ökat med 130% i april.

Från Borås till Köln

Viskans välbeprövade system Viskan InStore, som bland annat innehåller färdiga funktioner för retailföretag för att hantera Click & Collect, dvs hämta e-handelsorder i butik, har nu nått ytterligare en milstolpe, då 2,5 miljoner paket har hanterats och lämnats ut via systemet. En hisnande siffra som motsvarar sträckan Borås- Köln, dvs mer än 1000 km, om man lägger alla paket efter varandra. Ett sammanträffande i sammanhanget är att Köln har det näst största retailföretaget i Tyskland sitt huvudkontor, nämligen Rewe.

130% ökning av e-handelsordrer för omnikanalföretag med Viskan InStore

Det sägs att en modern omnikanalskund inte är lojal, men Viskans färska undersökning av omnikanalsföretag och kundbeteenden ger en annan bild. Andelen e-handelsorder hos Viskans omnikanalsföretag* har ökat med i genomsnitt 130% under april jämfört med januari 2020. Även om det finns ett starkt inflöde av nya kunder, så visar undersökningen samtidigt att en stor del av denna ökning beror på att kunderna helt enkelt bytt kanal, från fysisk butik till online. Kunderna har varit lojala gentemot varumärket men inte kanalen.

Totalt har andelen Click & Collect order naturligt nog gått ner i april 2020. Från att i januari ha utgjort ca 55% av alla e-handelsorder, ligger nu andelen Click & Collect i april 2020 på ca 25%.

Denna förflyttning mellan kanaler visar tydligt hur viktigt det är att erbjuda shoppingmöjligheter via flera olika kanaler, för att leva upp till kundens behov och de förändringar i shoppingbeteenden som i och med coronakrisen har drivits på i snabbare takt.

– Lite förvånande att så många detaljhandelsföretag gjort så lite för att skapa riktig kundnytta och samtidigt kapa kostnader med hjälp av den möjlighet till bra omnikanal som flertalet egentligen har. Kanske har man tänkt att det kräver stora komplexa system och att det inte finns standardlösningar. I det fallet är det extra glädjande att få all den positiva feedback som vi fått av handlare som verkligen tagit steget och införlivat vår InStore plattform, som fungerar oavsett vilken e-handelslösning eller kassasystem man använder idag. säger Kristian Iveling, VD på Viskan System.

Använd butik som satellitlager för Pick & Pack

Förutom att mer än 2,5 miljoner paket lämnats ut, så har även flera hundra tusen paket plockats i butik. Pick and Pack är en funktion i Viskan InStore programsvit, där systemet automatiskt kontrollerar butikens lagersaldo för alla produkter på ordern för att sedan informera butikspersonal om att det finns order att plocka i butiken. Hinner inte personalen att göra det, skickas varor från centrallager. Av alla paket som har möjlighet att bli plockade i butik, blir i slutändan ca 70% plockade.

Här finns också en möjlighet att skicka från butik för att avlasta centrallagret. I och med det stora tryck som nu finns på centrallagret, vinner man mycket på om varor plockas, packas och skickas från butik:

  • Man använder butikspersonal som annars har mindre att göra
  • Man avlastar centrallager
  • Man minskar den totala hanteringskostnaden

Tid att vara offensiv!

Många retailföretag sliter med minskad försäljning i de fysiska butikerna och tvingas stänga de mest olönsamma, vilket i sig leder till en ökad andel e-handel. Men i framtiden kommer alla kanaler att vara sammanblandade och vill man accelerera den utvecklingen är Viskan InStore ett av få färdiga standardsystem på marknaden som underlättar de steg som behöver tas.

*företag med en onlinebutik och minst 10 fysiska butiker


Om Viskan

Viskan System AB är en totalleverantör inom E-handelssystem. Lösningarna, som bygger på E-handelsplattformen Viskan Streamline och Order Management-systemet Viskan ETM, hanterar hela e-handelsflödet från säljande produktexponering till effektiva logistiklösningar. Det kan antingen köras som ett komplett affärssystem för e-handel eller pluggas in i befintlig systemflora genom öppna gränssnitt. Viskan finns i distanshandelns huvudstad Borås med över 40 specialister inom e-handel och systemutveckling. Utöver det har man representation i Stockholm, utveckling i Kiev (Ukraina) och dotterbolag i Helsingfors (Finland).


Kontaktpersoner

Fredrik Ottosson
Head of Sales
Fredrik Ottosson