2021-06-22 06:49Nyheter

Roslagen firades på första egna flaggdagen

Roslagsflaggan hissad på Stora Torget i NorrtäljeRoslagsflaggan hissad på Stora Torget i Norrtälje

Den 21 juni 2021 firades Roslagens första flaggdag. Flaggan, som togs fram förra året på initiativ av Erik Rudolfsson, har blivit en rejäl succé sedan lanseringen. Många stolta roslagsbor har valt att hissa flaggan på flaggstänger, husfasader och båtar.

Trots att pandemin inte tillät några större festligheter så valde många att fira den egna flaggdagen lite extra runtom i Roslagen.

- Vi är glada och stolta över att Roslagen har fått en alldeles egen dag, som infaller i samband med årets ljusaste dag. Intresset för både flaggan och bakelsen har varit stor och vi hoppas att årets firande har blivit starten på en långvarig tradition, säger Gisela Norén, Visit Roslagen.

Inför flaggdagen hade en särskild Roslagsbakelse tagits fram av Tomas Persson på Roslagsbageriet i Norrtälje. Bakelsen såldes under dagen på flera bagerier runt om i Roslagen och var mycket populär.

Roslagsbakelsen i Åkersberga centrum

Roslagsbakelsen i Åkersberga centrum

 

I Österåker och Östhammar hissades flaggan av kommunerna och i Norrtälje flaggade Roslagsambassadörerna högtidligt på Stora Torget, till trumpetfanfar och tal. I Åkersberga centrum delades bakelser och viftflaggor ut och i Österåker fick kommunfullmäktiges ledamöter smaka på Roslagens egen bakelse. Visit Roslagens turistbyråer bjöd också besökarna på erbjudanden och provsmakning av bakelsen.

Kommunalråd Jacob Spangenberg (C) hissar flaggan på Roslagens flaggdag

 

Flaggan finns att köpa på Visit Roslagens turistbyråer eller via roslagen.se


Om Visit Roslagen

Visit Roslagen AB arbetar för utveckling, marknadsföring och försäljning av turistbaserade tjänster och produkter i Roslagen. Denna pärla omfattar de fyra skärgårdskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. Roslagen är havet, skärgården, bruken och småstäderna.