2023-11-10 08:27Pressmeddelande

Unik satsning på CNC- och svetsutbildningar skapar nya jobb i Vindeln

5330426-welder-at-workMåndag 6 november markerade starten för ett unikt projekt som syftar till att erbjuda CNC- och svetsutbildningar för att locka fler människor till industrisektorn i Vindeln

Behovet av ny arbetskraft är stort inom såväl Vindelns Kommun som industriföretagen på orten. Istället för att sitta med armarna i kors valde bägge parter att kroka arm och göra slag i saken. I veckan tog inte mindre än 22 nya kursdeltagare sina första steg mot ett nytt yrke.

Måndag 6 november markerar starten för ett unikt projekt som syftar till att erbjuda CNC- och svetsutbildningar för att locka fler människor till industrisektorn i Vindeln. I samarbete med Yrkesvux Vindeln och T2  (Training for skills) i Skellefteå ska utbildningarna bedrivas i Skellefteå och Vindeln.

Näringslivet i Vindeln har länge varit en viktig motor för regionens ekonomiska tillväxt och utveckling. Inom sektorer som tillverkning och industri har efterfrågan på specialiserade yrkeskunskaper, inom CNC och svetsning, ökat avsevärt.

För att svara på detta behov har Vindelns Kommun, T2 (Training for skills) i Skellefteå och näringslivet med de fyra industriföretagen; Rototilt, Indexator, Cranab och Protab beslutat sig för att samarbeta genom att erbjuda högkvalitativa utbildningar.

- Genom att kombinera kommunens utbildningsresurser och erfarenhet med företagens behov av kvalificerad arbetskraft skapas en "win-win-situation" som gynnar både den lokala ekonomin och individer som vill utveckla sina yrkeskunskaper, säger Jan Hörnberg, projektledare, Vindelns kommun.

Måndag 6 november markerade starten för ett unikt projekt som syftar till att erbjuda CNC- och svetsutbildningar för att locka fler människor till industrisektorn i Vindeln. Hela 22 kursdeltagare, varav hälften från Vindeln har anmält sig.


Projektet kommer att erbjuda utbildningar och kurser inom CNC-programmering och svetsning på olika nivåer, så att både nybörjare och erfarna yrkesverksamma kan dra nytta av programmet. Utbildningen kommer att vara praktiskt inriktad och ge studenterna de färdigheter och kunskaper som krävs för att på sikt bli färdigutbildade inom sina respektive  områden.

- Den här satsningen ser vi på Indexator som avgörande för att säkra kompetensbehovet. Det här är en satsning vi inom teknikföretagen i Vindeln behöver långsiktigt. Eleverna vi fick möta har visat ett stort engagemang redan i uppstartsfasen. De kommer dessutom med många bra och intressanta frågor till oss där vi får möjlighet att inspirera och bidra med vår kompetens så kursdeltagarna kan fokusera på den som kommer vara viktigt i utbildningen, säger Mattias Edin, produktionsledare, Indexator AB.

Det nya utbildningscentret kommer att vara utrustat med toppmodern utrustning och teknik för att spegla den senaste utvecklingen inom CNC-teknik och svetsning.

- Här ges eleverna möjlighet att arbeta med verkliga projekt och få värdefull praktisk erfarenhet, vilket kommer att göra dem eftertraktade på arbetsmarknaden, berättar Hörnberg.


Om Vindelns kommun

Här är livskvalitet en självklarhet och inte ett abstrakt begrepp. Vi alla håller ihop bygden. Här finns plats för eldsjälarna oavsett om de brinner för naturen, byn, idrotten, kulturen eller för sitt företag. I vår bygd finns arbetstillfällen inom kommun, stat och näringsliv. Här finns också goda möjligheter för de som vill starta och driva företag – och de är många. I Vindeln är det enkelt att bygga och bo och livet går ihop. Det är nära till arbetsplatsen både inom och utom kommunen, oavsett om vi reser iväg för dagen eller arbetar digitalt. När vi kommer hem efter arbetsdagens slut väntar ett rikt fritids- och kulturutbud.