2022-12-16 07:20Nyheter

En trotjänare går i pension efter 42 år hos Vindelns kommun

Lena Forsell startade sin anställning i receptionen i kommunhuset hos Vindelns kommun 1981. Efter 42 år går hon nu i pension.Lena Forsell startade sin anställning i receptionen i kommunhuset hos Vindelns kommun 1981. Efter 42 år går hon nu i pension.

7 januari 1981 gjorde hon sin första arbetsdag i kommunhuset. Fyra decennier senare, närmare bestämt 42 år senare, lämnar hon sin anställning hos Vindelns kommun.
Trotjänaren Lena Forsell har verkligen gjort rätt för sin pension.
- Jag avslutar min yrkeskarriär exakt där jag började och jag får väl säga att cirkeln sluts, konstaterar hon.

Medborgarna och besökare till kommunhuset har garanterat träffat Lena som sin första kontakt. Hon startade sin anställning i en kombinerad roll som receptionist och kontorsvaktmästare en kall januari-dag 1981. Det är också i den rollen hon avslutar sin anställning.
Mycket har förändrats sedan dess.
- Ja, herregud…då var det skrivmaskin med raderband som gällde eftersom vi inte vill slösa alltför mycket på Tippex. Vi hade tjocka telefonkataloger som täckte hela Sverige och kopplade alla telefonsamtal med manuell knappväxel, berättar hon.
Lena Forsell har haft en rad olika yrkesroller inom Vindelns kommun. De fyra första åren i receptionen byttes sedan till administratör på vuxenutbildningen kombinerat med sekreterare i barn- och utbildningsnämnden. Hon har även hunnit med att arbeta på tekniska avdelningen, IT-avdelningen och gjorde även några korta sessioner i det så kallade skrivrummet där kansliadministrationen skrev kallelser, handlingar och protokoll till politiken.

Lena Forsell har haft en rad olika roller inom Vindelns kommun. - Jag har alltid trivts fantastiskt bra med alla härliga arbetskamrater.


Under sina drygt 40 år har hon fått se en enastående teknikutveckling. Hon har naturligt gått sida-vid-sida i takt med den digitala teknikutvecklingen.
- Det var många gånger man fick slita ur papperet ur skrivmaskinen och börja om när man skrivit fel. Vi fick också stå timtals och kopiera enorma pappersluntor, t ex 80 exemplar av varje, till kommunfullmäktige. Jag tror den första datorn som kom in i huset var 1988-89 Vår dåvarande ekonomichef hade en bärbar väska med en dator i, berättar Forsell.
Efter drygt 40 år i kommunens tjänst är det heller inte svårt att lista ut att hon trivts med sitt arbete, Arbetskamraterna och sammanhållningen är något hon värderar högt när hon summer ett långt yrkesliv.
- Jag har alltid trivts fantastiskt bra och det är sällan jag haft några mörka stunder. Det är klart att man blivit lite besviken vid lönesamtal eller annat genom åren och kanske funderat på att byta jobb. Men för det mesta har jag ryckt på axlarna åt saker jag inte kunnat påverka och alltid försökt ha ett leende på läpparna, berättar Lena Forssell.
Inte ens en stroke vintern 2007 lyckades slå ner på hennes humör.
- Jag vaknade upp en morgon på vingliga ben och tänkte inte så mycket mer på det förrän dagen efter när benen fortfarande inte fungerade som de skulle. Det blev en lång rehabiliteringsperiod på våren och sommaren. Men till vintern var jag tillbaka igen, säger hon.
Den som stött på eller träffat Lena Forsell kan nog skriva under på hennes bekymmerslösa förhållningssätt. Alltid positiv och glad.
- Ja, jag kan prata för mig och är inte rädd för att ta folk med tuff kärlek. Det har väl kanske varit min största styrka genom åren, analyserar hon.
Nu väntar pensionärslivet och även om hon hunnit förbereda sig blir det förstås en viss omställning.
- Ja, det är klart. Plötsligt kommer ju de dagliga rutinerna att brytas, som att passa busstiderna eller att göra matlåda. Men på det hela taget känns det skönt att få se fram emot att styra tiden och dagarna som det kommer. Jag hoppas kunna vara mer i värmen och längre perioder i Spanien.
Trots sina drygt fyra decennier som anställd i Vindelns kommun är hon ändå inte helt unik. Hon går in på topp-fem-listan över längst anställningstid. Men det finns fler trotjänare. Inom de kommande åren är det tio personer till som arbetat över 40 år i kommunens tjänst.
Ett ganska tydligt kvitto på att Vindelns kommun är en attraktiv arbetsgivare.
Det kan nog Lena Forsell skriva under på.


Om Vindelns kommun

Här är livskvalitet en självklarhet och inte ett abstrakt begrepp. Vi alla håller ihop bygden. Här finns plats för eldsjälarna oavsett om de brinner för naturen, byn, idrotten, kulturen eller för sitt företag. I vår bygd finns arbetstillfällen inom kommun, stat och näringsliv. Här finns också goda möjligheter för de som vill starta och driva företag – och de är många. I Vindeln är det enkelt att bygga och bo och livet går ihop. Det är nära till arbetsplatsen både inom och utom kommunen, oavsett om vi reser iväg för dagen eller arbetar digitalt. När vi kommer hem efter arbetsdagens slut väntar ett rikt fritids- och kulturutbud.


Kontaktpersoner

Niklas Westman
Kommunikatör
Niklas Westman