2019-05-22 19:30Press release

Här är vinnarna i entreprenörstävlingen Venture Cup

Gruppbild på samtliga regionala vinnare i Venture Cup Nord. Foto: Jenny RehnmanGruppbild på samtliga regionala vinnare i Venture Cup Nord. Foto: Jenny Rehnman

Regionfinalen på P5 i Umeå lockade många besökare och nu är det klart vilka som vann i Venture Cup STARTUP 2019! Förutom att de vann 50 000 kr vardera direktkvalificerade de sig till Sverigefinalen i Göteborg den 24 september där de tävlar mot entreprenörer från hela landet.

Efter en kväll fylld med inspiration från talare inom temat “Framtidens Företagande”, nätverkande och live-pitchar från finalisterna korades de regionala vinnarna. Kvällens fyra vinnare blev On-rails, Team Pay, Nordic SkiCrosser och Skogliga mätningar som därmed gick hem med en prischeck på 50 000 kr vardera.

- Vi vill vara de som kunder associerar med att använda nya AR-tillämpningar i skogen och ta modern teknik ut i den traditionella skogsbranschen runt om i världen. En vinst i Venture Cup är en bekräftelse på att vi har en intressant idé som är genomförbar, säger Johan Ekenstedt, en i teamet bakom affärsidén Skogliga mätningar.

Att på olika sätt underlätta för användaren är en gemensam nämnare bland vinnarna. Det går även att se en koppling mellan affärsidéerna och intressen som finns i den norra delen av landet. Allt från ett portabelt takräcke så du enkelt kan transportera tex längdskidor, stavar eller fiskespön, till den första träningsmaskinen som efterliknar klassisk längdskidåkning.

- Kärnverksamheten för vinnarna är att på ett eller annat sätt göra gott för människan vare sig det handlar om fritidssysslor, arbetet eller ideellt engagemang. Det sistnämnda är Team Pays lösning på hur föreningar kan minska sitt svinn och öka försäljningen genom en digitalisering av affärsprocessen, säger Cathrin Sandström, Regionansvarig på Venture Cup Nord.

Efter sommaren är det dags för alla regionala vinnare att tävla mot varandra på Sverigefinalen om bland annat den prestigefulla titeln Startup of the year. Anmäl dig till Sverigefinalen i Göteborg den 24 september redan nu: https://venturecupsverigefinal.confetti.events/

Här är samtliga vinnare i STARTUP 2019, region Nord:

Best Traction - Vinnaren är On-rails
On-rails är ett portabelt takräcke för bilar med öppen takrails. Med On-rails kan du snabbt och enkelt transportera dina skidor och stavar, fiskespön, åror och andra långa föremål.
- Vinsten är ett stort erkännande på att ett litet företag i Norrlands inland kan lyckas med små medel, säger Åsa Wikström.
Team: Åsa Wikström, Roger Wikström, Stefan Lundberg, Sture Lundberg
Ort: Jörn

Game Changer - Vinnaren är Nordic SkiCrosser
Nordic SkiCrosser är den första träningsmaskinen i världen vars rörelsemönster efterliknar hela rörelsen vid klassisk längdskidåkning såsom diagonal, stakning och stakning med frånskjut. Tekniken som nyligen lanserats är världsunik och patentsökt.
- Genom vårt deltagande i tävlingen har vi fått ytterligare bekräftelse på att denna nya teknik har en framtid och att folk tror på den, säger Patrik Lindström.
Team: Patrik Lindström, Ida Annerstedt, Börje Lindström
Ort: Sundsvall

Impact Maker - Vinnaren är Team Pay
Team Pay hjälper föreningar att öka sina inkomster genom att digitalisera affärsprocesserna för tryggare och enklare betalningar, minskat svinn och ökad försäljning.
- Vår vision är att Team Pay ska bli det självklara verktyget för alla medel- till stora ideella och elitsatsande föreningar i Sverige, säger Patricia Karlsson.
Team: Patricia Karlsson, Michael Hansson, Fredrik Gustavsson, Liselotte Bruse
Ort: Boden

Student Superstart - Vinnaren är Skogliga mätningar
Skogliga mätningar gör att användaren kan göra digitala mätningar i realtid av skog med hjälp av sin telefon. Snabbt, enkel, digitalt och med hög noggrannhet. Användaren slipper papper och manuella verktyg.
- Tack vare denna vinst kommer vi snabbare ut på marknaden med vår nya produkt, säger Johan Ekenstedt.
Team: Johan Ekenstedt, Samuel Norling, Filip Berggren, John-John Markstedt
Ort: Umeå
Lärosäte: Sveriges Lantbruksuniversitet/Umeå UniversitetAbout Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Contacts

Josefine Nordfjell
Marknads- & Eventansvarig Nord
Josefine Nordfjell