2018-12-11 08:00News

Teamet som möjliggör Svenskodlad mat under fel säsong

Teamet bakom Gröntainer vann pris i Venture Cup IDEA 2018.Teamet bakom Gröntainer vann pris i Venture Cup IDEA 2018.

Gröntainers affärsidé bygger på att kombinera den redan existerande tekniken FarmBot och hydroponisk odling vilket skulle kunna innebära att din mat  i framtiden blir odlad på ett hållbart sätt, i din direkta närhet, när du vill under säsongen utav en robot.

Teamet bakom Gröntainer består av Tom Wightwick från England, Roysten Dsouza från Oman och Bharat Sharma från Indien. Alla grundare har koppling till masterprogrammet  i produktionsteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och tillsammans har de nu utvecklat affärsidén Gröntainer.

Idén bygger på en kombination av tekniken FarmBot, en öppen och tillgänglig teknik som hjälper alla att odla mat, och hydroponisk odling, en odling utan jord, som ska leda till möjligheten av ett automatiserat växande av miljövänliga och organiska färskvaror.

Teamets nyfikenhet bidrog till att idén testades i slutna utrymmen där det inte finns något naturligt solljus. Slutsatsen blev att det är möjligt att odla färskvaro utan naturligt solsken, med hjälp av hydroponisk odling och FarmBots robotteknik. Odlingen kan dessutom gå från frö till färdig råvara på enbart sex veckor. Detta skulle kunna innebära att vi i framtiden kan odla mat runt hörnet på ett hållbart sätt med hjälp av robotteknik.

Idé: Gröntainer
Team: Bharat Sharma, Tom Wightwick och Toysten Dsouza
Universitet: KTH
Boendeort: Stockholm


Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.About Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se