2018-12-06 14:46News

PosPaucity ger människor i utsatta områden möjlighet att duscha

På bilden syns Tshepiso Lehutjo, kvinnan bakom PosPaucity.På bilden syns Tshepiso Lehutjo, kvinnan bakom PosPaucity.

PosPaucity är duschen som genom återanvändning av vatten löser utmaningar i områden med knapp tillgång till vatten. Tshepiso Lehutjo är hjärnan bakom idén som prisades som en av de 20 bästa idéerna i Venture Cups tävling IDEA 2018.

Tillgången till vatten är en självklarhet för många men en daglig kamp för ännu fler. Med erfarenhet från vattenbristen i sin hemstad Pretoria, Sydafrika, fick Tshepiso en idé. Tänk om man skulle kunna skapa en dusch som inte behövde tillgång till vatten från något befintligt vattensystem och nytt vatten för att fungera, utan som istället kunde återanvända vattnet?

Återanvändningsduschar till hushållet är något som redan finns att tillgå på marknaden. De kopplas enkelt till det befintliga vattensystemet och är ett effektivt sätt att spara vatten. Problemet är just tillgång till vattensystem. I områden där tillgången till vatten är knapp så som vid självförsörjning eller på landsbygden behövs andra lösningar. Här behövs PosPaucity (ordet “Paucity” betyder just brist).

- Tillgång till vatten är en global sakfråga som alla människor kan relatera till. Idén utmanar normerna och understryker vikten i att adressera de invånare som har hamnat utanför. PosPaucity är en innovation som levererar hållbarhet och existentiella förbättringar i en och samma lösning, säger Tshepiso.

Tshepiso menar att vinsten i Venture Cups IDEA tävling 2018 betyder mycket, eftersom det blir en bekräftelse att hon är på rätt väg. Genom tävlingen får hon en plattform att möjliggöra fortsatt problemlösning åt dem som saknar samma privilegier som hon själv.Framåt väntar fortsatt validering av marknaden och att ta fram en prototyp. Långsiktigt drömmer Tshepiso om att bygga upp ett företag med flera typer av lösningar kring vattenåteranvändning.

 

Idé: PosPaucity

Team: Tshepiso Lehutjo

Universitet: Lunds Universitet

Boendeort: Lund

 

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.About Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se