2018-12-11 09:00News

Miljöbilen som är 15 gånger mer energieffektiv än dagens alternativ

På bilden är Thomas Koch, mannen bakom EcoistPå bilden är Thomas Koch, mannen bakom Ecoist.

Ecoist utvecklar, säljer och producerar deras första modell, Ecoist Tian, som är en trehjulig elbil för två personer. Bilen är dessutom 15 gånger mer energieffektiv än alternativen som rullar ute på vägarna idag. Thomas Koch som ligger bakom Ecoist fick under tisdagsmorgonen motta pris som en av de 20 bästa idéerna i Venture Cups affärsidétävling IDEA.

I södra Tyskland, med ena foten i pappas garage och andra ute i naturen, växte Thomas upp och utvecklade tidigt ett brinnande intresse för bilar. Efter sin utbildning kom han till Sverige för att vara med och rita den första Koenigsegg bilen och har sedan dess medverkat i flertalet andra stora fordonsprojekt. Det var när hans son föddes som han fick en tankeställare kring hur han skulle använda sin talang och erfarenhet för nästkommande generation.

Det som började som ett hobbyprojekt i garaget med flera prototyper och funktionsmodeller är idag ett företag som försörjer Thomas på heltid. I sitt team har han även en anställd konstruktör samt flera andra personer runt omkring sig som stöttar och för serieproduktionen framåt. Ecoist Tian är företagets första modell, en trehjulig elbil för två personer som är 15 gånger mer energieffektiv än dagens alternativ. Med sin flygplansinspirerade design är den lämpad för pendling till och från staden. Enligt Thomas själv är det bilens egenskaper som gör produkten unik.

- Ecoist Tian har en väldigt annorlunda design och är enormt energieffektiv vilket behövs för att mänskligheten ska ha en chans att överleva på vår planet. Människor har förstått och insett fördelarna med elbilar och därför köps det fler och fler, säger Thomas Koch.

Framtiden för Ecoist ser mycket ljus ut. Medverkandet i Venture Cups tävling IDEA 2018 har gett teamet mycket värdefull feedback och vinsten är en kvalitetsstämpel som tillsammans med uppmärksamheten förhoppningsvis leder till fler sålda bilar och intresserade investerare. Redan nu kan man förbeställa förseriebilen Tian och målet framåt är att växa till andra Europeiska länder.

 

Idé: Ecoist
Team: Thomas Koch
Boendeort: Vejbystrand

 

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.About Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se