2020-05-12 15:05News

Med en revolutionerande teknik kommer Cyclezyme effektivisera världens plaståtervinning

En liten del av alla textilier idag återvinns vilket är ett miljöproblem där entreprenörerna Javier Linares-Pastén och Peter Falck såg en möjlighet. Genom att förbättra egenskaperna hos enzymer som bryter ned plast gjorde duon det möjligt att använda enzymerna på industriell skala. 

Förutom textilier inriktar sig CycleZyme på att effektivisera återvinningen av livsmedelsförpackningar samt göra den mer miljövänlig. Genom att utveckla nya enzymer som bryter ned plastavfall optimerar de återvinningen av både förbrukade textilier samt livsmedelsförpackningar. Enzymerna säljs sedan till strategiska partners inom återvinnings- och förpackningsindustrin.

- Vi såg möjligheten att återvinna textilier som innehåller t.ex. polyester eftersom bara 1% av alla textilier återvinns idag. Matförpackningar är en annan möjlighet att återvinna eftersom de ofta slängs då de innehåller matavfall men som går att återvinna med hjälp av enzymer, säger Peter.

CycleZyme använder enzymatisk återvinning av plastavfall för att minska utsläppen av växthusgaser, minska beroendet av olja och minska mängden plast som slängs på soptippar eller hamnar ute i naturen -  en revolutionerande teknik som gör det möjligt att återvinna en mängd olika plastprodukter som tidigare varit omöjligt att återvinna.

Framtidsplanerna är stora för Peter och Javier. Dem förutspår att efterfrågan på återvunnen plast kommer bara fortsätta öka allt eftersom konsumenterna ställer högre krav.

- I framtiden hoppas vi att tröjan du köper i affären innehåller 100% återvunnen polyester som återvunnits med hjälp av enzymer från CycleZyme eller att matförpackningen du slänger i återvinningen effektivt kan återvinnas med hjälp av enzymer från CycleZyme.

Under Venture Cups regionfinal i Syd vann CycleZyme priset Game Changer 2020 och kammade hem prissumman på 50.000 kr. I höst tävlar de i Sverigefinalen i hopp om att bli Startup of the Year.

CycleZyme
Pris:
Game Changer
Team:
Peter Falck och Javier Linares-Pastén
Ort:
Lund, KävlingeAbout Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med nyblivna entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en affärsidé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Contacts

Alexandra Björk
VD Venture Cup
Alexandra Björk